Maria Kolesnikova je členkou vedení koordinační rady běloruské opozice.

Maria Kolesnikova je členkou vedení koordinační rady běloruské opozice. Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Běloruská opoziční politička Maryja Kalesnikavová
Běloruská opoziční politička Maryja Kalesnikavová
Běloruská opoziční politička Maryja Kalesnikavová
Běloruská opoziční politička Maryja Kalesnikavová
V Bělorusku pokračují protesty proti prezidentovi Lukašenkovi, (6.09.2020).
18
Fotogalerie

Běloruští disidenti utekli na Ukrajinu. Opoziční politička Kalesnikavová byla zatčená

Tři členové běloruské opozice včetně Maryje Kalesnikavové prošli v noci na dnešek kontrolou na ukrajinské hranici. Oznámil to dnes zástupce běloruského státního výboru pro ochranu hranice Anton Byčkovski, jehož citovala agentura TASS. Běloruská tisková agentura Belta napsala, že dva z trojice - oba muži - jsou nyní na území Ukrajiny, Kalesnikavová ale byla na hranici zadržena.

Byčkoviskij prohlásil, že všichni byli viděni při přejezdu hranice na přechodu Aleksandrovka.

Kalesnikavová, která je členkou vedení koordinační rady běloruské opozice, byla podle svědků zadržena v pondělí v Minsku. Server tut.by s odvoláním na svědka napsal, že ji neznámí lidé odvezli v dodávce pryč. Rada později oznámila, že telefonicky je nedostupná nejen ona, ale také další dva členové.

Byčkovski ve své informaci o trojici na hranici jmenoval kromě Kalesnikavové ještě Antona Rodněnkova a Ivana Kravcova. Podle agentury Interfax, která se odvolává na informace z opozičních kruhů, se trojice Bělorusko nechystala opouštět.

Kalesnikavová patří k organizátorům protestů, které Bělorusové pořádají od srpnových prezidentských voleb proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. V neděli byl v Minsku dav 100.000 lidí a policie zadržela přes 600 z nich. Úřady po volbách 9. srpna prohlásily za vítěze Lukašenka, ale opozice výsledek považuje za zmanipulovaný. Lidé proto už týdny protestují nejen v Minsku, ale také v dalších městech, čelí přitom tvrdým zákrokům bezpečnostních sil.