Demonstrace #zazivouhudbu na Staroměstském náměstí

Demonstrace #zazivouhudbu na Staroměstském náměstí Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace #zazivouhudbu na Staroměstském náměstí
Demonstrace #zazivouhudbu na Staroměstském náměstí
Demonstrace #zazivouhudbu na Staroměstském náměstí
Demonstrace #zazivouhudbu na Staroměstském náměstí
Demonstrace #zazivouhudbu na Staroměstském náměstí
31
Fotogalerie

Stovky lidí demonstrovaly v Praze "za živou hudbu". Ministra Zaorálka vypískaly

Část z několika stovek demonstrantů, kteří dnes na Staroměstském náměstí v Praze chtějí upozornit na problémy s pořádáním koncertů v koronavirové době, vyjádřila během projevu ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nespokojenost s chováním vlády. Zaorálek uvedl, že se nesmí opakovat situace, kdy byly v Moravskoslezském kraji připravené akce rušeny z minuty na minuty na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Nesouhlas však vyvolala jeho slova o tom, že v okolních zemích jsou při pořádání veřejných akcí opatrnější než v Česku.

"To jsou kecy," ozývalo se vedle pískotu z publika, kde někteří lidé kritizovali vládu a média za šíření strachu z koronaviru.

Zaorálek už před demonstrací uvedl, že omezení pro živou kulturu kvůli epidemii koronaviru budou zřejmě platit do konce roku a je třeba se s tím naučit žít. Novinářům řekl, že chce vést dialog, některé požadavky má ale za nerealistické. Za žádost z jiného světa označil požadavek konání akcí až pro 5000 lidí.

Pořadatelé před zahájením akce požádali, aby se vystupující zdrželi hrubých slov a požadavků odolávání vlády či politiků. Mezi prvními na demonstraci promluvil Robert Schaffer, zástupce společnosti Bestsport, který upozornil na to, že pokud vláda omezuje svými opatřeními některé kulturní akce, je potřeba jejich pořadatelům pomoci. Promotérka Hana Petřinová prohlásila, že "opatření vlády jsou likvidační a pořadatelé musí rušit akce, které se nedávno začaly rozvíjet".

Cílem iniciativy #zazivouhudbu, která dnešní demonstraci svolala, je přijmout srozumitelná pravidla a řešení pro živou hudbu. "Jako první jsme přišli o práci kvůli opatřením proti koronaviru a dodnes nevidíme světlo na konci tunelu. Není jasné, odkdy bude možné pořádat větší hudební akce ani za jakých podmínek. Vláda omezila naši svobodu podnikání a možnost pracovat a nemá se k tomu, aby tuto situaci řešila. Naše aktivity běží jen na 15 procent, nekonají se festivaly, koncerty, hudebníci mají zrušená vystoupení, nevyrábí se hudební nástroje, technické firmy nemají práci a můžeme ve výčtu pokračovat," napsali organizátoři ve veřejném dopise zaslaném premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Vláda 20. července schválila program podpory podnikatelům v kultuře, který předložila společně ministerstva průmyslu a kultury. Organizátoři kulturních podniků, kteří kvůli koronaviru museli své akce zrušit nebo přesunout a nepobírají dotace od státu, budou moci z programu podpory čerpat peníze. V programu by mělo být zhruba 900 milionů korun a měl by pořadatelům a organizátorům kompenzovat 50 procenty náklady na zrušené či odložené akce.

Organizátoři demonstrace požadují vytvoření jasného plánu epidemiologických opatření pro hromadné akce, urychlené spuštění přislíbených podpůrných programů, přípravu plánu obnovy živé kultury po skončení koronavirové krize a systémové snížení nájemného u nemovitostí sloužících dočasně či trvale k provádění uměleckých výkonů.

Od dnešního dne je omezena kapacita vnitřních kulturních akcí na 500 osob. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude možné na vnitřních akcích vytvořit až pět stavebně oddělených sektorů pro 500 návštěvníků s vlastními vchody, kde se návštěvníci nebudou míchat. Dosud bylo možné takto navýšit kapacitu až na 5000 lidí v pěti sektorech, teď jich může být maximálně 2500.