Expremiér Fillon, kandidát konzervativní pravice, a jeho žena Penelope Fillonová

Expremiér Fillon, kandidát konzervativní pravice, a jeho žena Penelope Fillonová Zdroj: EPA

Premiér za mřížemi. Bývalý předseda francouzské vlády Fillon dostal za zpronevěru 2 roky vězení

Francouzský soud dnes shledal bývalého premiéra Françoise Fillona a jeho manželku vinnými v případu zpronevěry veřejných prostředků při fiktivním zaměstnávání. Fillonovi soud uložil pětiletý trest vězení, z toho tří roky s podmínkou. Jeho manželka dostala tříletý podmínečný trest. Kromě toho musí každý zaplatit pokutu 375.000 eur (přes deset milionů Kč), informovaly tiskové agentury. Manželé se chtějí proti rozsudku odvolat.

Skandál kolem podvodnému fiktivního zaměstnávání manželky Penelope otřásl v roce 2017 šancemi konzervativce Fillona na úspěch v prezidentských volbách, což otevřelo cestu k vítězství centristickému kandidátovi Emmanuelu Macronovi.

Soud Fillona usvědčil, že zneužil veřejné prostředky k vyplácení odměn své ženě a dětem za práci, kterou nevykonaly. Penelope Fillonová byla označena za komplice. Rodina se podvodným zaměstnáváním podle francouzské justice od roku 1998 obohatila dohromady o více než milion eur (skoro 27 milionů Kč).

Skandál propukl tři měsíce před prezidentskými volbami v roce 2017, kdy o podezřeních psala francouzská média. Fillon byl původně pokládán za favorita voleb, ale nakonec skončil až třetí.

Politik, který v letech 2007 až 2012 zastával funkci premiéra, po skandálu opustil francouzskou politiku.