U Struhařova se srazil vlak s autobuse.

U Struhařova se srazil vlak s autobuse. Zdroj: aktu.cz

U Struhařova se srazil vlak s autobuse.
U Struhařova se srazil vlak s autobuse.
U Struhařova se srazil vlak s autobuse.
U Struhařova se srazil vlak s autobuse.
U Struhařova se srazil vlak s autobuse.
10
Fotogalerie

Železniční nehoda. U Benešova se srazil vlak s autobusem, na místě je 10 zraněných

Na železničním přejezdu u Struhařova na Benešovsku se dnes ráno srazil autobus s osobním motorovým vlakem, který po nárazu vykolejil. Podle záchranné služby bylo zraněno deset lidí, z toho jedna žena vážně a zbytek utrpěl lehká zranění. V obou dopravních prostředcích cestovalo podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela 12 lidí.

Nehoda se stala v 6:40 na silnici 112 mezi Struhařovem a Dobříčkovem na přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. "V důsledku střetnutí osobní vlak vykolejil," uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Autobus zůstal po nehodě v kolejišti.

"Autobus vjel na přejezd v okamžiku, kdy tam projížděl osobní vlak dopravce České dráhy. Dle předběžných informací byla přejezdová výstražná světla v činnosti. Škoda odhadnuta na pět milionů korun," uvedla na twitteru Správa železnic.

Podle policejní mluvčí Michaely Richterové na místě zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému a byl aktivován takzvaný traumaplán, využívaný při krizových událostech s více zraněnými.

Mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergerová uvedla, že se při nehodě zranilo deset lidí. "Jedna žena je zraněna velmi vážně, po intenzivní lékařské péči byla letecky přepravena do motolské nemocnice," dodala. Zbylých devět lidí podle ní utrpělo různá zranění lehčího charakteru.

Ze 12 cestujících museli hasiči deset lidí zachraňovat. "Z vlaku jsme zachraňovali čtyři osoby a z autobusu šest," uvedl. Nejvážněji zraněná žena podle něj byla v autobusu.

"Nevyužívali jsme hydraulické vyprošťovací zařízení jako u jiných dopravních nehod, protože ta vozidla nejsou tak poškozena, aby bylo nutné karosérie stříhat. Hasiči používali páteřovou desku a na ní zraněné vyprošťovali z obou vozidel," dodal Gabriel.

Provoz na jednokolejné trati mezi Benešovem a Vlašimí i na silnici 112 byl zastaven, příčinu a okolnosti nehody vyšetřují policisté a Drážní inspekce. Gabriel uvedl, že vyprošťování začne až poté, co vyšetřovatelé vše zdokumentují. Lze tak předpokládat, že uzavírka potrvá delší dobu.