Ruská ambasáda v Praze

Ruská ambasáda v Praze Zdroj: MICHAL ŠULA / MAFRA / Profimedia

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty kvůli kauze s ricinem

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Novinářům to dnes oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

"Z informací a předložených důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnostní informační služby (BI) jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně naší Bezpečnostní informační službě smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům. Způsobil tak kromě zbytečného vytížení našich bezpečnostních složek další komplikaci v česko-ruských vztazích a poškození dobrého jména Ruské federace v České republice," řekl Babiš.

Podle premiéra Česko jako svrchovaný stát nemůže tolerovat podobné akce na svém území. Proto přistoupilo k vypovězení dvou ruských diplomatů. Babiš také poděkoval BIS za výbornou práci, když dokázala případ rychle rozkrýt.

Podle Petříčka se diplomacie snažila záležitost vyřešit diskrétně a od počátku komunikovala s ruskou stranou. "Diplomatické řešení nebylo nakonec možné. Přístup Ruské federace nám nedává jinou možnost, a to i svědomím očekávaných recipročních kroků," řekl k rozhodnutí o prohlášení diplomatů za persona non grata. V diplomacii je obvyklé, že na vypovězení diplomatů druhý stát reaguje stejně.

"K vyhoštění diplomatických zástupců kteréhokoloi státu a jejich prohlášení za osoby nepřijatelné přistupujeme velmi zřídka, ve výjimečných situacích a po velmi zralé úvaze," doplnil ministr.

O příjezdu ruského agenta s jedem ricin napsal koncem dubna týdeník Respekt. České úřady oficiálně informaci o jedu nepotvrdily. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) ale dostali ve stejné době policejní ochranu. Všechny tři tyto komunální politiky Moskva kritizuje kvůli jejich krokům.