Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK - David Taneček

Rakousko kontroluje své hranice.
Rakousko kontroluje své hranice.
Rakousko kontroluje své hranice.
Rakousko kontroluje své hranice.
Hlídkující policisté na hranicích s Německem a Rakouskem (14. 3. 2020)
5
Fotogalerie

Rakousko otevřelo hranice s Českem. Otevřeme je i my? Proč ne, říká Prymula

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula nevidí důvod pro to, aby Česko neotevřelo hranice s Rakouskem. Návrh na jejich otevření dnes projedná vláda, řekl Prymula České televizi. Současně nevyloučil, že by se tak mohlo stát tento týden. Stanovení termínu je podle něj ale záležitostí ministerstev zdravotnictví a vnitra. Rakousko otevřelo všechny hraniční přechody s Českem o víkendu.

S ohledem na dobrou epidemiologickou situaci vláda podle Prymuly dnes zřejmě projedná i otevření hranic se Slovenskem. "S velkou mírou pravděpodobnosti navrhneme i otevření hranic se Slovenskem," řekl náměstek ČT. Německo a Polsko podle něj naopak představují pro Česko kvůli tamní situaci ještě určité riziko.

"Slovensko je obecně velmi klidné, situace je mnohem příznivější než u nás, s jedinou výjimkou, a to jsou romské osady. Tam příliš mnoho opatření neprobíhá, a to pro nás znamená svým způsobem problém, protože právě z těchto osad by mohlo dojít k migraci na naše území," uvedl Prymula k situaci na Slovensku. Podle něj se proto bude muset u Slovenska najít nějaký režim, jak případně regulovat migraci z romských osad.

V Polsku je podle Prymuly kvůli nákaze rizikem příhraniční Slezsko. S ohledem na to v úvahu podle něj připadá jen diskuse o tom, jestli otevřít některé přechody, které by byly dál od Slezska.

Situaci v Rakousku náměstek zhodnotil jako stabilizovanou, klidnou a podobnou jako u nás. "Rakousko je na tom nepochybně dobře, a protože je situace podobná, s Rakouskem nevidím sebemenší důvod, proč by neměly být otevřeny hranice s ním i na naší straně," uvedl.

Rakousko otevřelo všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem od půlnoci na neděli a kontroly kvůli koronaviru tam mají být už jen namátkové. Z české strany zůstává otevřeno osm běžných přechodů a dva vlakové, jinak hranice otevřené nejsou. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová o víkendu ČTK sdělila, že pro návrat do České republiky bude nadále nutný negativní test na koronavirus, jinak bude muset cestovatel do povinné 14denní karantény.