Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v pořadu Partie na Primě. (10. 5. 2020)

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v pořadu Partie na Primě. (10. 5. 2020) Zdroj: Reprofoto CNN Prima News

ANO by mělo ve volbách 34 %, nejvíce rostli Piráti, lidovci by nebyli ve sněmovně

Podle dubnového modelu agentury Kantar TNS se podpora hnutí ANO drží na úrovni z března, kdy se v Česku rozšířilo onemocnění covid-19 a vláda přijímala výrazná opatření. Na druhém místě jsou v průzkumu Piráti, kteří také zaznamenali největší růst (o 2,5 %), třetí skončila ODS. 

Několik stran se pohybuje kolem pětiprocentní hranice pro vstup do Poslanecké sněmovny. Nedostali by se do ní lidovci (4 %), těsně nad hranou je KSČM, hnutí STAN a ČSSD (všechny 5,5 %, podobně jako v minulém průzkumu). 

TOP 09 si o procento polepšila na 6,5 %, podobně na 7 % poskočila SPD. Do jednoho procenta se nicméně pohybuje statistická chyba, zlepšení TOP 09 či vypadnutí KDU-ČSL tak nelze brát jako trend. Dlouhodobě jde pozorovat, že asi tolik, kolik získají Piráti, zároveň ztratí občanští demokraté a naopak, což platí i v tomto výzkumu.

Do parlamentu by se nejspíš nedostala žádná nová strana. Hnutí Trikolora Václava Klause mladšího má v průzkumu stejně jako posledně 2,5 %, ostatní strany dávají dohromady 2 procentní body.

Průzkum proběhl mezi 14. a 30. dubnem a odpovídalo v něm 906 respondentů. Statistická chyba je mezi 1,1 procenta u menších a 3,1 procenta u větších stran.