Koronavirus v Česku: Testování na Covid-19 v Moravskoslezském kraji (2.5.2020)

Koronavirus v Česku: Testování na Covid-19 v Moravskoslezském kraji (2.5.2020) Zdroj: ČTK / Vladimír Pryček

Přehled: Kde se můžete otestovat na covid-19 a kam můžete přijet i bez příznaků

V posledních dnech ubývá nově nakažených, ale i provedených testů. Kapacity aktuálně převyšují poptávku, proto se vyplatí si na test zajít právě teď třeba v případě, že pracujete v kontaktu s lidmi nebo máte ve svém blízkém okolí nakaženého. Odběrových míst je v Česku necelých 100, dělí se pak na typy podle toho, zda se u nich můžou otestovat jen pacienti s příznaky, anebo i samoplátci.

Vyšetření z auta

Ve většině krajů je alespoň pět odběrových míst, nejvíce jich je v Praze (13), v Moravskoslezském kraji (11) a pak v Olomouckém a Ústeckém (10). Navíc v každé krajské metropoli už najdete odběrové místo, kde se jde nechat vyšetřit z auta – tato varianta už je dostupná na většině ze všech odběrových stanic.

A za jakých podmínek si můžete nechat test provést? Buď v případě, že máte příznaky nemoci covid-19 a dostanete doporučení od lékaře, můžete se nechat vyšetřit bezplatně. Přibývá ale i odběrových míst pro samoplátce, kam můžete přijít bez indikace – v hlavním městě jich je už 11. Za test ale v takovém případě zaplatíte asi 2 900 korun.

Nejdřív volejte lékaři

Pořád platí, že v případě příznaků koronaviru musíte nejprve zavolat praktickému lékaři. Na základě jeho doporučení pak můžete jet rovnou na odběrové místo podstoupit test. Mezi příznaky patří několik dnů trvající horečka, dušnost a suchý kašel. U mladších, zdravých lidí se ale může projevit bez těchto příznaků, naopak se může dostavit ztráta čichu a chuti, která je také brána za indikující příznak.

Mapu se všemi odběrovými stanicemi i podrobnostmi o testování najdete ZDE >>>