Lund je největší univerzitní město ve Švédsku

Lund je největší univerzitní město ve Švédsku Zdroj: profimedia.cz

Exkrementy místo zákona: Švédské město zabraňuje lidem ve shromažďování pomocí hnoje

Zatímco velká část světa se kvůli koronavirové epidemii vydala cestou striktních vládních opatření, malý severský stát si šlape vlastním směrem. A nekonvenční způsob prevence se ve Švédsku ukazuje i nadále. Lundská univerzita přišla s neobvyklým nápadem jak zabránit shromažďování davů při oslavách Valpuržiny noci (ekvivalent českého pálení čarodějnic). Potenciální návštěvníky městského parku má odradit tuna rozprostřeného slepičího hnoje.

Vedení města na krok přistoupilo kvůli obavám možnosti rozšíření infekčního onemocnění covid-19. „Lund by se poslední noc v dubnu klidně mohl stát koronavirovým epicentrem, takže si myslím, že to byla dobrá iniciativa,“ ohodnotil postup pro švédský deník Sydsvenskan předseda komise pro životní prostředí obecní rady Gustav Lundblad. Parky prý kvůli shromažďujícím se lidem představují prostředí s prokazatelně vyšším rizikem přenosu nemoci.

Tím ale výčet řešených problémů nekončí. Lund tímto způsobem dostal ideální příležitost k pohnojení trávníků. „Bude to smrdět, a tak pravděpodobně nebude moc příjemné v parku sedět a vychutnávat si pivo,“ vysvětloval dále Lundblad přínos zvoleného řešení. Představitelé města jsou si podle něj vědomi, že touhle cestou neodradí všechny místní obyvatele od vycházení z domova, cílem však měl být pouze prázdný park.

I předseda obecní rady si rozhodnutí pochvaluje. Slepičí hnůj prý obsahuje množství fosforu a dusíku, město ležící na jihu Švédska u většího Malmö se proto v létě bude moct pochlubit s „opravdu pěkným“ parkem. Očekávání prostřednictvím facebookového příspěvku potvrdil i oficiální profil správní rady, když sdílel video zachycující pracovníka, jak rozptyluje hnojivo po zeleni.

Vedení města tímto způsobem našlo možnost, jak upozornit lidi na možné nebezpečí bez použití zákona. Ani švédská vláda však nezůstala kompletně nečinná. Tamní obyvatelé sice smí navštěvovat bary, restaurace a parky, ovšem pouze ve skupinách o maximálním počtu 50 osob.

Návštěvníci parku

Lund je známý například pro katedrálu postavenou v roce 1103, především ale pro jednu z největších švédských univerzit, kde je zapsaných přes 40 tisíc studentů. Podstatnou část z celkových 125 tisíc místních obyvatel tedy tvoří vysokoškoláci, kteří se před propuknutím oslav Valpuržiny noci pravidelně scházejí právě v parku.