Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška zdraví gestem diváky v sále karlovarského hotelu Thermal při zahajovacím večeru 52. ročníku festivalu (archivní snímek z roku 2017).

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška zdraví gestem diváky v sále karlovarského hotelu Thermal při zahajovacím večeru 52. ročníku festivalu (archivní snímek z roku 2017). Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Foto z 28. června 2019: Prezident MFF KV Jiří Bartoška mává lidem na červeném koberci před hotelem Thermal po příjezdu na zahajovací ceremoniál.
Momentka z loňského ročníku MFF KV, 5. července 2019
Momentka z loňského 54. ročníku MFF KV
Momentka z loňského ročníku MFF KV, 2. července 2019, lidé odpočívají na terase hotelu Thermal.
4
Fotogalerie

Vary letos nebudou. Společný prožitek při projekcích v sále je nenahraditelný, říká prezident MFF KV Jiří Bartoška

Organizátoři se rozhodovali dlouho a pečlivě. Uvažovali, že by se karlovarský festival uskutečnil v menším provedení. Nebo v náhradním termínu. Ale každý podobný krok by byl pro tak velkou mezinárodní akci v tuto chvíli riskantní. Nejen kvůli přetrvávajícím opatřením vlády v souvislosti s koronavirovou krizí, ale také kvůli jejím mezinárodním dopadům.

Vary, jak je známe, proto letos nebudou. 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proběhne příští rok ve dnech 2.- 10. července 2021.

„Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí u nás a jako organizátoři jsme nakonec dospěli k názoru, že hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti jeho hlavnímu smyslu. Tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl. Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné,“ uvedl prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Nařízení vlády ohledně konání kulturních akcí jsou v souvislosti s koronavirovou pandemií aktualizována průběžně, je těžké je predikovat. Festival je v pravidelném spojení s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem, situaci konzultoval také s premiérem Andrejem Babišem. Na základě těchto rozhovorů dospěli organizátoři k závěru, že konání letošního ročníku festivalu v jiném termínu nebo rozsahu by s sebou neslo přílišná zdravotní rizika či organizační omezení. Festival vítá vyjádření ministra Lubomíra Zaorálka, že subjekty, které získávají státní dotaci na své projekty, chce Ministerstvo kultury podpořit i v případě, že tyto akce letos neproběhnou a že se bude snažit postupovat tak, aby část dotace byla využita na zachování jejich existence. Festival zůstává v kontaktu i se svými partnery, kteří rozhodnutí přijali s pochopením.

Vary ve vašem kině

Na něco se však těšit přeci jen můžeme. Od loňského září do konce letošního dubna totiž členové programového oddělení MFF KV shlédli desítky nových filmů, o nichž jsou přesvědčeni, že by se líbily zdaleka nejen festivalovému publiku. Plánuje se proto speciální verze tradiční přehlídky Vary ve vašem kině, která by se měla konat v původním festivalovém termínu (od 3. do 11. července 2020) a nabídnout kinům po celé České republice unikátní kolekci nových filmů. „Z několika set snímků, které jsme v týmu programového oddělení viděli, vybereme pro letošní přehlídku ty, které nás nadchly a které považujeme za potenciální divácké hity. Ty, o nichž jsme si při jejich prvním sledování řekli, že je musíme přivézt do Varů, protože se tam budou určitě líbit,“ řekl Reflexu v souvislosti s plánovanou přehlídkou Vary ve vašem kině umělecký ředitel MFF KV Karel Och.  

On-line přísliby

V původním termínu (od 6. do 8. července 2020) a ve virtuálním prostředí proběhne velká část tradiční soutěžní přehlídky projektů pro filmové profesionály KVIFF Eastern Promises Industry Days. Díky tomu se filmové projekty v různých fázích vývoje či výroby z regionu střední a východní Evropy, Balkánu, bývalého Sovětského svazu, Blízkého východu a severní Afriky budou moci představit zahraničním nákupčím, festivalům a distributorům.  

Karlovarský festival se zapojí i do zbrusu nového mezinárodního projektu We Are One: A Global Film Festival, který společně organizuje newyorský filmový festival Tribeca (Tribeca Enterprises) a kanál YouTube. Více informací o tomto počinu, kde se představí více než 20 světových filmových festivalů (mimo jiné Cannes, Benátky a Toronto) naleznete na YouTube.com/WeAreOne, průběžné informace o dalších aktivitách karlovarského festivalu pak na www.kviff.com.