Abdel-Majed Abdel Bary

Abdel-Majed Abdel Bary Zdroj: Twitter

Teroristovo vzkříšení: Bývalý člen ISIS měl být po smrti, místo toho si užíval slunce na španělském pobřeží

Válka proti Islámskému státu si vyžádala nespočet obětí. Za jednu z nich byl až do pondělka považován i 29letý džihádista Abdel-Majed Abdel Bary. Španělská policie však za pomoci pokročilé technologie dokázala opak. Bývalý britský raper zbavený občanství kvůli napojení na teroristické organizace se dokázal propašovat zpět do Evropy. Rachot kulometů a svištění kulek tak vyměnil za slunce a pláž ve středomořském přístavním městě Almería.

Španělská policie při pondělním protiteroristickém zásahu spolu s Barym zatkla ještě dva nejmenované společníky. Trojice se skrývala na jihu Pyrenejského poloostrova v přístavním městě Almería. V oblasti žije poměrně velké množství přistěhovalců pocházejících zejména ze severozápadních afrických států. Zadržené ve středu čeká uzavřené slyšení u soudu v Madridu.

Strážcům zákona s dopadením výrazně pomohla moderní technologie. Mladému teroristovi sice hrál do karet fakt, že v průběhu koronavirové epidemie mohl svou tvář nenápadně schovávat pod rouškou, ani to ho ale neochránilo od nechtěné pozornosti. Vyšetřovatelé porovnali starší snímky s novějšími záznamy a hledaného jedince identifikovali. „Tvar jeho uší byl jedním z faktorů, díky kterým jsme ho poznali,“ uvedl policejní zdroj pro španělský deník El Pais. Pravou totožnost pak potvrdily otisky prstů.

Zločinecký příběh

Brit s egyptskými kořeny svou zločineckou pouť započal v roce 2015. Tehdy opustil Spojené království, jen aby se mohl připojit k bojovníkům Islámského státu v Sýrii. Od té doby mu až do jeho údajné smrti byla v patách Britská bezpečnostní služba MI5.

Baryho extremistické názory ovšem vyplouvaly na povrch již dříve. Raper na sociálních sítích zveřejňoval výhružné příspěvky adresované západním státům, jednou dokonce nahrál fotografii, na které pózuje s uřezanou hlavou. Kromě výše zmíněného navíc vyrůstal v radikálním prostředí. Jeho otec byl odsouzen za bombové útoky na ambasády Spojených států v Tanzanii a v Keni, jež připravily o život 213 lidí.

Poslední zmínky o džihádistovi zaznamenala turecká policie ke konci roku 2015. Od té doby o něm až do letoška v podstatě nikdo nic nevěděl a mnohými byl z toho důvodu považován za mrtvého. Aniž by se jednalo o potvrzenou informaci, do Španělska se patrně dostal uprchlickou lodí z Alžírska.

Bezpečnost Schengenu

„Jeden z nejhledanějších teroristů v Evropě, jak kvůli svému postavení v řadách Islámského státu, tak kvůli bezpečnostnímu riziku, které představuje,“ popsala španělská policie Baryho. Navzdory zvýšenému zájmu bezpečnostních složek se teroristovi roky dařilo unikat, a dokonce se přestěhovat zpět do Evropy. Tahle skutečnost vzbuzuje otázky ohledně zabezpečení uvnitř schengenského prostoru. „Tohle je významný problém,“ uvedl belgický úředník pro Business Insider.