Nikaraguiský prezident Daniel Ortega spolu s manželkou Rosalií Murillovou během prezidentské kampaně v roce 2006. Od té doby byl zvolen celkem třikrát prezidentem, naposledy v roce 2016 (28.5.2018).

Nikaraguiský prezident Daniel Ortega spolu s manželkou Rosalií Murillovou během prezidentské kampaně v roce 2006. Od té doby byl zvolen celkem třikrát prezidentem, naposledy v roce 2016 (28.5.2018). Zdroj: ČTK

Nikdo neví, kde hlava státu stojí. Ztratil se nikaragujský prezident

Není obvyklé, aby se čelní představitel státu na měsíc vypařil z veřejného prostoru. A to navíc ve složité době, kdy se celým světem šíří nový typ koronaviru. Co se stalo s prezidentem Nikaraguy si momentálně lámou hlavy obyvatelé středoamerického státu. Mezi místními se už začaly šířit spekulace, jestli se Daniel Ortega náhodou nenakazil covidem-19 nebo jestli dokonce nezemřel. Vláda úvahy odráží s tím, že se republika stále nachází pod jeho vedením.

Vláda ovšem odmítla dále komentovat důvody pro prezidentovu absenci na veřejnosti, nezveřejnila Ortegův zdravotní stav a ani explicitně nepotvrdila, zda je vůbec naživu. Situaci se pokusil přiblížit i diplomat Spojených států: „V době pandemie, kdy se země připravuje na zásah COVID-19, není Daniel Ortega k nalezení,“ napsal na svém twitterovém účtu Michael G. Kozak.

Nikaraguané mohli svého čelního představitele vládnoucí garnitury naposledy vidět 12. března na krátkém videu natočeném v obývacím pokoji. Od té doby s médii komunikuje v podstatě každý den pouze jeho žena a viceprezidentka v jedné osobě Rosaria Murillo.

S dalším alternativním vysvětlením přišla bývalá ministryně zdravotnictví z první Ortegovy vlády v 80. letech. „Vždy utíkal před problémy, není divu, že ho uprostřed koronavirové krize nemůže nikdo najít,“ vylíčila podle agentury Reuters Dora Maria Tellez. Její tvrzení se nezakládá pouze na domněnkách. Dokazuje to i prezidentova kauza se svou adoptovanou dcerou z roku 1998, která ho nařkla ze zneužívání. Ortega následně na několik týdnů zmizel a po návratu do veřejného dění obvinění popřel.

Za 74 let života nikaragujský rodák a bývalý partyzán prodělal 2 infarkty a navíc trpí vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Od té doby si podrobnosti o svém zdraví nechává pečlivě střežit.

Daniel Ortega se může pochlubit bohatými zkušenostmi z vysoké politiky. Už v roce 1984 vyhrál prezidentské volby, po působení v čele prezidentské republiky se však nedařilo ekonomice, a důvěru voličů na dalších 5 let se mu tak nepodařilo získat. Zpátky na místo nejvyšší se vrátil před 13 lety a svůj triumf bez přerušení zopakoval ještě dvakrát.