Ivo Kahánek

Ivo Kahánek Zdroj: Archív

Klavírní virtuos Ivo Kahánek přispěje sérií koncertů kolegům na volné noze i na ochranné masky pro zdravotníky

Po úspěšném online koncertu ve prospěch Organizace Život 90 přišel Ivo Kahánek s nápadem na volný cyklus charitativních koncertů klasické hudby s názvem „Umělci pomáhají“. První tři díly cyklu se odehrají záhy – 7. dubna se představí sólově, dále s ním 8. dubna vystoupí Jan Fišer a 9.4. Pavel Haas Quartet, vždy v 17 hodin. Cyklus se bude vysílat v rámci projektu #kulturažije, online platformou bude internetová televize Mall.tv a Facebook časopisu Reflex. Spolupořadatelem je také Česká filharmonie, která laskavě poskytla koncertní sál - Sukovu síň Rudolfina. Všichni zúčastnění vystupují samozřejmě bez honoráře a 100% výtěžku jde na určené dobročinné účely.

„Občas slýchám, že umělci v těchto dnech jen natahují ruku,“ říká přední český klavírista. „I my ale pomáháme a kromě jiného tím, co umíme nejlépe: tedy hudbou. Určitě je důležité nenechat ruce v klíně a zamyslet se, komu bychom mohli prospět. Zároveň si uvědomuji, že se mnozí z hudebníků na volné noze ocitli ve svízelné situaci, a proto výtěžek z prvního koncertu věnuji právě jim.“

7.4.  První koncert celé série provede Ivo Kahánek sám a představí divákům „Příběh klavíru“ – netradičně koncipované vyprávění o zajímavostech i záludnostech tohoto hudebního nástroje prokládané ukázkami – uslyšíme například skladby Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Fryderyka Chopina. Výtěžek bude věnován iniciativě hornisty Radka Baboráka Muzikanti na volné noze.

Muzikantům na volné noze můžete přispět zde >>>

8.4. Ivo Kahánek oslovil houslistu Jana Fišera, který je také koncertním mistrem PKF-Prague Philharmonia a členem Dvořákova tria, a vytvořili pro tento podvečer „Korona duo“, které bude hrát skladby Antonína Dvořáka a Ludwiga van Beethovena. Výtěžek půjde na ochranu lékařů v první linii, na pořízení ochranných masek pro lékaře s komponenty ze šnorchlů.

Lékařům můžete přispět zde >>>

9.4. bude dalším svátkem komorní hudby: Ivo Kahánek vystoupí s cenami ověnčeným uskupením Pavel Haas Quartet.  S dostatečným odstupem od sebe a v rouškách zahrají Klavírní kvintet A dur a budou se snažit získat prostředky ve prospěch Nadace Život umělce, která je vynaloží na umělce, kteří se kvůli současné situace ocitli ze dne na den v tíživé sociální situaci.