Showpark

Showpark Zdroj: Showpark

Showpark
Showpark
Showpark
Showpark
Od veřejného prostranství je Showpark prakticky oddelěný zdí.
21
Fotogalerie

Bezdomovci místo prostitutek. Hřib chce vystěhovat pražský nevěstinec a předělat ho na nouzové bydlení

S šalamounským řešením pražského nevěstince Showpark v Holešovicích přišel pražský primátor Zdeněk Hřib. S problémovými prostory v pražské tržnici, kde vedl magistrát dlouhodobé soudní spory, nešlo hnout dlouhé měsíce, i když soud dal za pravdu městu a smlouvu firmě vypověděl. I přesto tam nelegální nevěstinec pobýval dál. To se teď ale má změnit. V rámci nouzového stavu vyčlenil tyto prostory magistrát pro osoby bez domova, aby mezi nimi zabránil šíření koronaviru. Výkonné umělkyně mají na vyklizení prostor 72 hodin.

Magistrát zaslal úřední dopis firmě E.R.O.C., s.r.o., už včera. Od doby převzetí dopisu má společnost 72 hodin na vyklizení objektu. „Vzhledem k nouzovému stavu státu musím chránit všechny Pražany před možností šíření nákazy nový typem koronaviru všemi možnými cestami. V tomto případě přes komunitu lidí bez domova, kteří z objektivních důvodů nemohou dodržovat některá vládní nařízení. Domácí karanténu nemají kde držet a stejně tak nemohou splnit požadavek „po práci hned domů“, protože nemají ani jedno. Museli jsme tedy ze strany hlavního města vytipovat prostory pro jejich nouzové ubytování. Mezi ně patří mimo jiné i budova, kterou nelegálně využívá společnost E.R.O.C., s.r.o. V jedné z hal holešovické tržnice provozovala tzv. „Showpark“. I přes ukončení nájemní smlouvy, opakované výzvy k vyklizení nemovitostí ze strany města i soudní žalobu dosud areál tržnice neopustila. Situace už nesnese další odklad a obratem se musíme uchýlit k razantnímu řešení,“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib.

Rozhodnutí magistrátu přichází v nezvyklou dobu, nouzový stav mu ale hraje do karet. Pro Showpark by to naopak mohlo být ideální řešení. Společnost totiž provozuje další dva podobné nevěstince, takže s přesunem svého holešovického zařízení by neměla mít problém. Navíc kvůli karanténnímu stavu musí zaznamenávat citelné ztráty v podobě absence zahraničních turistů v metropoli či jen z důvodu toho, že se „výkonné umělkyně“ musely přesunout domů na home office.

„Jako hejtman a primátor Prahy, který má povinnost podle krizového zákona koordinovat nouzové ubytování, jsem se rozhodl vyzvat provozovatele tohoto zařízení k vyklizení prostor do 72 hodin. Pokud tak provozovatel neučiní, budeme postupovat v souladu s krizovým zákonem,“ dodává Hřib.

Spor se táhne 8 let

Společnost E. R. O. C., s. r. o., užívala v minulosti nemovitosti v areálu Pražské tržnice na základě uzavřené podnájemní smlouvy s bývalým nájemcem areálu DELTA CENTER, a. s., IČ: 45148007. Ke dni 31. 12. 2012 nájemní vztah nájemce DELTA CENTER, a. s., skončil výpovědí pronajímatele, hlavního města Prahy (HMP) pro hrubé porušování nájemní smlouvy. Oprávněnost výpovědi HMP nájemci DELTA CENTER, a. s., potvrdil v roce 2019 také Obvodní soud pro Prahu 7 a Městský soud v Praze. Oba soudy současně svými rozsudky uložily bývalému nájemci uhradit HMP dlužné nájemné ve výši skoro 250 mil. Kč.

Výpovědí HMP společnosti DELTA CENTER, a. s., zaniklo i podnájemní právo společnosti E. R. O. C., s. r. o. Ta ale nemovitosti v Pražské tržnici nevyklidila a užívala je bez právního důvodu i nadále. Ačkoliv HMP vyzvalo společnost k vyklizení nemovitostí, stanovilo přiměřenou lhůtu a bylo ochotno ji i prodloužit, společnost E. R. O. C., s. r. o., opakovaně vyklidit nemovitosti odmítla. Proto bylo HMP nuceno v červenci 2019 podat u Obvodního soudu pro Prahu 7 žalobu na vyklizení nemovitostí.  Obvodní soud pro Prahu 7 již nařídil jednání v této věci na začátek dubna tohoto roku.


Jaká válka nás čeká v budoucnu? Na co bychom se měli připravit? Jak dlouho potrvá současné pandemie? Přečtěte si rozhovor se Soňou Pekovou v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 13/2020Reflex 13/2020|Archív