Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Premiér Andrej Babiš vystoupil 10. března 2020 v Praze na tiskové konferenci k aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru.
Zleva náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, předseda vlády Andrej Babiš a vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček vystoupili 10. března 2020 v Praze na tiskové konferenci k aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru.
Předseda vlády Andrej Babiš (vpravo) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupili 10. března 2020 v Praze na tiskové konferenci k aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru
Karanténa v Itálii: Italové nervozně čekají na otevření supermarketu, (10.03.2020).
Další várka turistů dnes opustila karanténu v hotelu H10 Costa Adeje Palace na Tenerife.
11
Fotogalerie

Vláda kvůli koronaviru zakázala akce nad 100 účastníků, od středy budou zavřené školy

Stát kvůli novému koronaviru zakáže ode dnešních 18:00 akce nad 100 účastníků. Na dnešní tiskové konferenci po zasedání Bezpečnostní rady státu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dosud musely být pouze hlášeny akce a shromáždění nad 5000 lidí krajským hygienickým stanicím. Od středy zůstanou také zavřeny základní a střední školy po celé republice.

Zákaz se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí, a to veřejných i soukromých s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů, řekl Babiš.

"Toto, o čem hovoříme a na co se to vztahuje, jsou nějaké jednorázové akce, kde je najednou poměrně velký počet lidí," řekl Vojtěch. "Nejsou to zařízení, kde se ti lidé mění v čase, procházejí a podobně, jako jsou nákupní centra, wellness centra. Problém je, pokud se lidé koncentrují na jednom místě v rámci plesu, taneční akce, společenské události, sportovní události. Nejsou až takový problém místa, kde lidé korzují," doplnil ministr. Stát tedy zatím neuvažuje o tom, že by byly zavírány restaurace či nákupní centra.

Do kdy jsou zavřené školy? Ve hře jsou zatím tři termíny >>>

Bezpečnostní rada státu rozhodla od středy zrušit kvůli koronaviru výuku v základních, středních a vyšších odborných školách. Informoval o tom premiér Andrej Babiš (ANO) s odkazem na vývoj šíření nemoci v Evropě. Vysoké školy mají podle Babiše postupovat podle zákona, kterým se řídí. Už v pondělí přerušilo výuku pražské České vysoké učení technické (ČVUT). Děti a studenti se mají učit doma i pomocí výukových webů.

Mateřských škol se zrušení výuky od středy nebude týkat, uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nejde podle něj o velké kolektivy dětí, navíc by to mělo dopad na rodiče.

Ošetřovné kvůli zavřeným školám: rodiče dětí do deseti let na něj mají nárok >>>

"Chceme, aby lidi chodili do práce, aby ekonomika šlapala. To je základ," zdůraznil Babiš s tím, že pak mají být rodiče doma s rodinou. Odpověděl tak na dotaz, zda vláda zvažovala dopad na zaměstnavatele při uzavření škol.

Česko má zatím 40 lidí nakažených novým typem koronaviru. Přes noc přibyly další dva případy, oba mají vazbu na severní Itálii. Celkem bylo v České republice vyšetřeno 1193 pacientů, informoval dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. V Česku v úterý testy prokázaly koronavirus u člověka, u kterého se neví, kde se nakazil. Šlo o taxikáře, hygienici budou jeho pasažéry hledat pomocí pohybů telefonů v jeho okolí.

Jak se učit doma? Tipy na weby a aplikace. Ohromte své učitele >>>