Video placeholde
Realita v první linii: Zažíváme zdravotnickou apokalypsu, tvrdí zdravotní bratr Vilém
Ruská vakcína Sputnik V.
Ruská vakcína Sputnik V.
Dávám rozvolnění týden, maximálně dva
Díky, vládo!
10
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Chceme být zadním dvorkem Evropy?

Tak jsme zase na čele peletonu „best in covid“, jak s oblibou říkával premiér v době, kdy se ještě čepýřil na vládních tiskovkách k průběhu pandemie a školil vlády jiných států, neschopné si s virem poradit tak dobře jako my.

Dnes jsme ovšem na čele těch, kteří jsou postrach Evropy a sousedé staví kolem českých hranic virtuální „železnou oponu“. Situace se dramaticky změnila ve chvíli, kdy se v jarních měsících loňského roku 2020 objevila v Česku po vlně viru „covid-19“ jeho zákeřná mutace „volby-20“. Od té doby prožíváme v živém přenosu reality show „rozpad státu“ a jeho struktur, bez ohledu na to, zda v ní chceme účinkovat. Zatímco ekonomické následky budeme napravovat několik let, mnohem tragičtější jsou důsledky mediální, ústavně právní, společenské i zahraniční, jak Zpětné zrcátko uvedlo již v minulých ohlédnutích a jak dokazují i skutečnosti níže připojené.   

Zatímco v některých zemích se proočkovanost proti covid-19 počítá ve statisících ba v jednotkách milionů občanů, v naší zemi, řízené jako firma jsou očkováním dotčeny tři čtyři desítky tisíc ohrožených. Zdá se přitom, že vir cíleně napadá hlavně politiky, jejich přátele a příbuzné, papaláše a celebrity. Jak si je ten hajzl vybírá, ale netuší ani Roman Prymula. Vláda vyhlašuje zákazy vycházení, zákaz zpěvu a tance, jako když Němci pukli u Stalingradu – pravda, za jejich nedodržení není trest smrti – ale zároveň jedna výjimka pro pendlery stíhá druhou. Proč? Nikdo neví!     

Jednou nejsou roušky, podruhé jehly, když jsou jehly, není vakcína nebo je tam, kde nejsou pacienti. Co ale funguje, jsou nákupy za stovky milionů, díky nouzovému stavu, bez výběrových řízení. Také už víme, že nejlepší vakcína je ta ruská – není divu – koneckonců i ruské hodinky jsou nejrychlejší na světě. Druhá nejlepší je pak ta čínská, pomáhá prý při prosazování lidských práv, říká i pan prezident. Ví, o čem mluví, tak ať mu jednu i druhou píchnou obě hned dvakrát. Předvolební průzkumy preferencí ukazují, že nejvíce ohroženými skupinami jsou komouši a socani – také ti by tedy měli dostat obou vakcín nášup. Čínské i ruské tady chtějí mít všechno, tak něčím začít musí a nejlíp u sebe.

Premiér řeší situaci tu návrhem, že bude vakcíny rozvážet sám, možná i očkovat, pak navrhuje vakcíny ředit, aby vzápětí jel k Maďarům a Srbům ochutnat ruský Sputnik, místo, aby jel pro radu do Izraele. Když mu ale Prchalovy senzory průzkumy mínění veřejnosti napoví, že frontu na vakcínu „Sputnik V“ nestojí ani bývalí členové Svazu československo-sovětského přátelství (SČSP), vezme zpátečku a tvrdí, že ho to nikdy ani nenapadlo. Mezitím mu doma opozice zatrhla nouzový stav a komouši podrazili, protože se jím blíží sraz soukmenovců a navíc to vypadá, že tentokrát opravdu „Poslední bitva vzplála, dejme se (do řiti) na pochod, Internacionála je zítřka lidský rod“. Česká armáda byla mezitím okradena minimálně o pět miliard a její schopnost obrany zachraňují i nadále vozidla Praga V3S, vhodná na vytváření vozové hradby.  

Nesmějí být otevřené malé krámy, ale velké supermarkety ano. Na horách se nesmí lyžovat z kopce, ale jezdit po rovině na běžkách ano. Z kopce se smí jezdit jen na saních, bobech a na lopatě pod zadkem. Nesmí se do kin, divadel, galerií, natož do hospod, vyjma těch, z nichž vláda, členové jejích fan klubů a další na ní parazitující tasemnice na nás vystrkují nahé zadky, aby dali najevo, co si o nás myslí. Výsledek: je v dalších řádcích:

Česko patří podle statistik mezi nejvíce postižené země epidemií covidu-19, proto Světová zdravotnická organizace (WHO) provedla hloubkový průzkum přístupu české veřejnosti k respektování nařízení vlády. Jeho výsledky ukázaly, že opatření prý nejsou špatná, jen je lidé nedodržují, což je docela zábavné resumé, kdyby ale nemělo tak tragické konotace a dopady.

  • více než 40% dotázaných nemá strach z nákazy covidem-19
  • až 46% dotázaných přiznalo, že nezůstávají doma ani při příznacích covidu-19
  • až 46% dotázaných věří, že jsou schopni se covidu-19 vyhnout
  • jen 18% dotázaných považuje riziko covidu-19 za velmi vysoké
  • jen 33% dotázaných vnímá covid-19 se značným respektem
  • 40% dotázaných má za to, že většina opatření omezuje jejich osobní svobodu
  • ale 43% dotázaných s tímto názorem nesouhlasí
  • zato více než 70% dotázaných potvrdilo, že v případě pozitivního testu nahlásí hygienikům všechny rizikové kontakty!!!

Jinými slovy: „Moc mně to nebaví, dodržovat to nemíním, ale jestli něco chytnu, tak všechny „ty hajzly nakažený“ udám, to jo!“ Inu, Češi Čechům!

Chrabrá Policie za cenu mnoha desítek milionů obklíčila dva kraje země, všech se ptá, kam jedou, aby jim pak jen popřála šťastnou cestu, aniž by něco zkontrolovala. Ostatně ani moc neví co by měla udělat dál! Bývala v této zemi před mnoha lety, v době, kdy taneční hudba byla ještě k tanci, slavná jistá píseň:

Od mládí já si přával být
všemocným králem dvůr velký mít
svěřit se máti o přání svém
řekla by s úsměvem

Kdo to ví, kdo ví, kdo ví, co se může stát
jen osud to ví a nám zbývá jen se ptát
kdo to ví, kdo ví

Stále víc připadá Zpětnému zrcátku, že by její text mohl být textem programového prohlášení vlády i vyjádřením životního kréda jejího premiéra. Ostatně – kdo to ví, kdo ví…

Obvodní soud pro Prahu 7 rozhodl, že pozůstalí po ženě, kterou v roce 2016 zavraždila „babochlap“ Michelle Sudků, dostanou 8,5 milionu korun. Podle soudu pochybila policie, peníze by tedy mělo zaplatit ministerstvo vnitra.

„Úkolem policie je chránit veřejnost a bránit trestné činnosti. K tomu je školena a cvičena, k tomu ji máme. V tomto případě bylo prokázáno, že dva její konkrétní příslušníci nekonali svoji povinnost tak, jak byli vycvičeni, a následek je bohužel tragický,” uvedl soudce Jan Čvančara.

Připomeňme jen, že dotyčná existence se dva týdny před vraždou pokusila uškrtit jinou ženu v kavárně. Policisté tehdy incident nevyhodnotili jako závažný trestný čin a agresorku nechali jen převézt na psychiatrii, aniž by lékaře na násilné okolnosti převozu upozornili. Z psychiatrické nemocnice pak byla Sudků propuštěna s tím, že její pobyt na svobodě není nebezpečný. Policisté byli potrestáni za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti osmiměsíční podmínkou rok a půl dlouhou zkušební dobou. Podle soudu nedodrželi služební postup, vinu však u soudu odmítali a trvali na tom, že vše řádně zadokumentovali. Podmínka za zavinění vraždy z lenosti a lemplovství, to je slušná odměna. Kdo myslíte, že těch 8,5 milionu – po pěti letech (!) právem určených zaplatí? Ministerstvo vnitra? Ministr? Nadřízení obou lemplů? Oba lemplové?

Ne, ne, přátelé – zaplatíte to vy a my – daňoví poplatníci této gubernie! A co ti dva lemplové? Ti si zatím v klidu počkají na doživotní rentu ve výši měsíčního platu! Bude to brzo, stačí jim k tomu deset let „Pomáhat a chránit!“

Jedním z tradičních přirovnání je rčení: „Je to tady – či tam – jak na Balkáně!“ Úsloví pochází z období osmanské říše v tomto „zadním dvorku Evropy“, jak balkánskou oblast nazýval Otto von Bismarck – muž, který svého času řídil náš kontinent. Mělo vyjádřit dojem a popsat stav, že v inkriminovaném místě je chaos, bezvládí a hanebný bordel!“

Někdy má Zpětné zrcátko dojem, že se v čase stěhují nejen kontinentální desky…    

Zbývá pak jen parafrázovat Antona Pavloviče Čechova: „A tak tady žijem“, tiše podotkl strýček Váňa, zasmušile hledíc z okna do zasněženého višňového sadu.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík