Premiér Andrej Babiš (ANO) byl na novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem. Pak měl tiskovou konferenci (3. 1. 2021)

Premiér Andrej Babiš (ANO) byl na novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem. Pak měl tiskovou konferenci (3. 1. 2021) Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Jednání vlády (11. 1. 2021): Zleva Jan Blatný, Alena Schillerová (oba za ANO), Jana Maláčová (ČSSD) a Karel Havlíček (za ANO)
Ministři zdravotnictví Jan Blatný, průmyslu a obchodu a Karel Havlíček (oba za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na tiskové konferenci po jednání vlády. (25.1.2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci k rozhodnutí Ústavního soudu ohledně voleb (3.2.2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci k rozhodnutí Ústavního soudu ohledně voleb (3.2.2021)
Tiskovka po jednání vlády: Marie Benešová, ministryně spravedlnosti
10
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Česká vláda jako Televariété a Možná, že přijde i kouzelník 

Včerejší ohlédnutí Zpětného zrcátka do české historie v příběhu o nástupu Jana Lucemburského na český trůn v sobě mělo několik dějových prvků, jež lze s lehkou nadsázkou označit za signifikantní i pro naši současnost. Prvním je skutečnost, že brány nepřátelsky naladěné Prahy neotevře Janovi řinčení jeho zbraní, ale cinkot zlaťáků, které rozhazuje. Sedm set deset let inflace způsobilo, že dnes v takové chvíli stačí koblihy.

Jeho volání: Mír“, když vjíždí do města, lze s trochou dávkou fantazie označit za předvolební slib, který Jan zanedlouho nadlouho zaměnil za permanentní válčení. Inu, vždy platilo – a platí – že slibem nezarmoutíš! Zemskou pokladnou fičel průvan – jako bychom to neznali, že? – ale dlužno za to Janovi přiznat zisk lenních území a evropské prestiže. A fakt, že počáteční volání lidu „Král s tváří anděla!“ se pro Janovu častou nepřítomnost v zemi změnilo v odsudek „Král cizinec!“? však i dnes platí, že láska lidu po zajících skáče! Jak říkají latiníci: „Male imperatum, cum regit vulgus duces“ aneb „Špatně se vládne, kde luza ovládá vůdce“.

Ani ohlédnutí do událostí dnů vezdejších si s antickou tragikomedií nezadá. Vůdci národa dnes a denně v době krize přesvědčují lid o své kompetentnosti a vůli. Minulý týden se v Událostech ČT uskutečnil rozhovor, který Zpětnému zrcátku připomněl nejlepší scény Vladimír Dvořáka a Jiřiny Bohdalové v Televarieté. 

(pozn.: chyby jsou způsobeny doslovným přepisem)  

Redaktorka: Pane premiére, vy jste si na začátku vzal na svou zodpovědnost očkování. Máte pocit, že to funguje?

Premiér: Tak, co nefunguje samozřejmě, je ta zpráva dneska, že údajně mělo být zastaveno očkování. To není pravda! A paní hejtmanka Pecková způsobila chaos…

Redaktorka: To nebyla paní hejtmanka Pecková, to byla oficiální zpráva ministerstva zdravotnictví (dále MZ), kterou jsme dostali jako novináři!

Premiér: (naváže, aniž by mrkl okem stran své záměrné lži, která mu neprošla) 

No, já jsem ji četl, je tam doporučení…a to bylo samozřejmě, jako taky zbytečné, protože jednotlivé očkovací místa vědí, co mají dělat. Vědí, koho očkovali poprvé, koho mají očkovat podruhé, vědí kolik dostali vakcín, takže pokud to funguje perfektně v Jihočeském kraji, ÚVN, na Bulovce, v Moravsko-slezském kraji, tak je to otázka jednotlivých očkovacích míst, aby si to zorganizovali, protože je to relativně jednoduché si to spočítat, tahle čísla!

Redaktorka: Co ale není jednoduché, je porozumět instrukcím, které nám vláda a MZ dává, protože pokud dnes přijde od MZ zpráva, že se mají přerušit všechny první dávky očkování…

Premiér: Není to pravda! (skočí jí do řeči)

Redaktorka: (odvážně pokračuje) …a registrace prvních dávek, tak jak tomu mají senioři rozumět, když následně ministr Blatný řekne, že tomu tak není…

Premiér: (opět jí skáče do řeči) Není to pravda, bylo tam vyjádření, že mají…

Redaktorka: (nedá se) Bylo to zpráva tiskové mluvčí MZ…

Premiér: (také se nedá) …že mají omezit. A bylo to zbytečné! Já řekl Blatnému: Proč to říkají? Vždyť ty centra se s tím mají vypořádat samy! A vědí, kolik očkovali poprvé, kolik dostali vakcín, kolik mají očkovat podruhé. A já mám tady poslední čísla, naočkováno bylo 237 936…

Redaktorka: Přijde vám to dost?

Premiér: No, ano! …z toho seniorů nad 80 let je 86 200 a samozřejmě máme asi 140 očkovacích míst a každé to očkovací místo si to musí tak naplánovat, aby to zvládlo. 

Redaktorka: Co mají dělat senioři nad osmdesát, kterým přerušili termíny?

Premiér: Ano, bohužel bylo zrušeno 1 575 rezervací (tak přece jen?!) a je to chyba těch očkovacích míst (spustí kolovrátek), které si to špatně naplánovali! Věděli, kolik očkovali, kolik dostali vakcín, tak je to jejich problém. A tady byla poplašná zpráva, že se přestalo očkovat. Není to pravda! Očkuje se dále, vakcíny dostáváme málo, ale zkrátka si to musí naplánovat a to je jejich zodpovědnost.

Redaktorka: Ano, to je právě to! Kolik dostáváme vakcíny možná neovlivníme, ale jak ji distribuujeme, to, jak to komunikujeme ven, to je právě…

Premiér: (skáče jí nadšeně do řeči) Ano!

Redaktorka: …to je vaše zodpovědnost! (dodala potvora zrádná)

Premiér: Ne! (prohlédl její lest) Moje zodpovědnost to není, je to těch očkovacích míst a MZ udělalo chybu…

Redaktorka: (hrdinka se nedá) …ale vy jste řekl, že si očkování berete na starost!

Premiér: Samozřejmě! (rozčileně) Ale to mám každého očkovat sám nebo… (no, když chtěl vloni rozvážet roušky?) Nerozumím…

Redaktorka: Vládní strategii přece řídíte vy!

Premiér: Prosím vás, toto není vládní strategie, to je pochybení… 

Redaktorka: Mně jde o to, co ti senioři mají dělat?

Premiér: …neskákejte mi do řeči laskavě! (a spustí kolovrátek) To je pochybení jednotlivých očkovacích míst, které to nezvládly. A když to zvládl jihočeský kraj a další nemocnice, tak ty, co ruší ty rezervace, to nezvládly, protože neumí počítat.   

Redaktorka: Pane premiére, já vám děkuji… (rezignovaně se vzdává)   

To ministr zdravotnictví Blatný ohromil ve včerejším projevu i návrhem řešení kritické situace, když řekl: „Dosavadní opatření proti epidemii přestala fungovat!“ 

A to je mi překvapení! Úžasem otevřená ústa odborníků i veřejnosti nad jasnozřivostí pana ministra nedokázaly zakrýt ani respirátory FFP2 pro opakované použití, které jsou ode dneška nařízeny. Podle odborníků bez nich totiž nelze šíření viru zabránit s ohledem na to, že na kroky české vlády člověk jen čumí s otevřenou hubou!  

Příčiny stále se zhoršující situace vidí ministr v nedodržování nařízených opatření na straně občanů a nástupu tzv. britské mutace koronaviru. Zpětné zrcátko ale vidí ještě třetí a hlavní příčinu. V arogantním pohrdání těmito opatřeními ze strany nejvyšších elit vládnoucí koalice. Nejsilněji zaznívá arogance v jejich omluvách, které svědčí buď o totálním pohrdání občany této země či o mdlém rozumu přistižených. Chce-li vláda vyprovokovat totální pasivní rezistenci veřejnosti či občanské nepokoje, pak je na nejlepší cestě. Chce-li přesvědčit voliče – ne-li o své schopnosti, pak aspoň o vůli něco učinit, ať začne tím, že ztrestá všechny ty šmejdy – kteří se občanstvu vysmívají – exemplárními tresty podle zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a dalších zákonů o veřejném ohrožení. Ať ministr vnitra přestane sbírat bobříky odvahy sděleními, jak s generálem Husákem zatočí, až se pravidelný hrdina všech skandálů uzdraví. Pokud se Zpětné zrcátko nemýlí, bezpečnostní složky mají svá vězeňská zařízení a v nich nepochybně i nemocnice, kde se může hochštapler Husák léčit až do své degradace bez celoživotní renty. Podobně ať je naloženo i s ostatními, plus vyloučením ze stran, hnutí a funkcí, počínaje osvětimanskými konzumenty prasat postižených červinkou přes degustéry armagnaců ve vyšehradském Riosu až po gourmety v Princ de Ligne. Lze tak učinit místo toho, aby byli pověřováni hodnostmi, funkcemi a odměňováni nejvyššími státními vyznamenáními. Tyto kroky k znovuzískání důvěry může vláda provést během jednoho týdne, zvlášť použije-li speciální pohotovostní síly a do příslušných lokálů i domácností těchto existencí vnikne pomocí beranidel, jak činí jindy jinde.           

Opozice a potrefení soudci Ústavního soudu, kteří označením současných volebních pravidel za neústavní rozkopali hnutí ANO bábovičky se nyní vztekají na ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, kvůli jejím slovům, že se jedenáct soudců Ústavního soudu nechalo koupit. Zpětné zrcátko se musí paní ministryně zastat, neboť si je jisté, že Marie Benešová ví dobře, o čem je řeč. Jako dvojnásobná ministryně spravedlnosti a dvojnásobná předsedkyně Legislativní rady vlády by mohla vyprávět, jak to chodí. 

A to je pro dnešek vše, co jsem zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík