Prezident Miloš Zeman nakonec kvůli protikoronavirovým opatřením pohostil u novoročního oběda ve Žluté jídelně na zámku v Lánech jen samotného premiéra. Původně měli u slavnostního stolu usednout i rodiny obou politiků (3. 1. 2021)

Prezident Miloš Zeman nakonec kvůli protikoronavirovým opatřením pohostil u novoročního oběda ve Žluté jídelně na zámku v Lánech jen samotného premiéra. Původně měli u slavnostního stolu usednout i rodiny obou politiků (3. 1. 2021) Zdroj: Twitter/Jiří Ovčáček

Vladimír Mertlík: Mejdan pomalu končí. Poslední zhasne

Prvním ohlédnutím Zpětné zrcátko v roce 2021 seznámí příznivce s událostmi, které nás očekávají a odpůrcům, kteří mu nadávkami pod textem zvyšují čtenost, zvýší krevní tlak i pravděpodobnost trombózy. Na domácí scéně už zvolna končí mejdan a ke stolu se blíží hostinský s účtem.

Platit ale nebude ten, kdo objednával a nosil na stůl, ale jen ti, co konzumovali. Jak říkával otec Zpětného zrcátka: „Končí období nákupu Mercedesů – začíná období jejich splácení!“ Ani hostinský není příliš spokojený, neboť očekávané spropitné v podobě vhozených volebních lístků bylo – no, nic moc! Ano, bude líp!, ale někdy později! Prý se musíme my voliči víc snažit!

Příležitost budeme mít hned 8. – 9. října 2021, kdy si při parlamentních volbách dáme opáčko. Ale bude to slabota, po vichřici dárků k regionálním a senátním volbám totiž vládě (naše) peníze už došly. Škoda, že jí to nedošlo dřív! Půjde o hodně, dokonce o moc – ale o tu jde koneckonců vždy, že? Mnozí z nás se spokojí i s menším bakšišem, aniž by je napadlo, že je stejně ze šuplíku Daně, jiní přeběhnou do hospody naproti. Výsledek ovlivní i prezidentskou volbu 2023 respektive složení její kandidátní listiny. Pravděpodobností hraničící s jistotou je vítězství fan klubu a roztleskávaček Andreje Babiše, sice „jen“ ve výši kolem 27 %, ale i to bude fantomu Pražského hradu stačit, aby jej pověřil sestavením vlády! A co dál?

Pokud se do Sněmovny dostane jen jeden z dvou zombie minulosti – ve verzi rudé či zarudlé jak zadní opruzenina – hrozí návrat roku 1935 a do Strakovy akademie jim vstoupí na pomoc jak válečníci z Walhally Okamurovi henleinovci. V případě, že ale propadnou hlasy obou pohrobků „komsoc“ sekt, hrozí vydírání „antibabiš“ koalic, kde dříve či později někomu prasknou nervy a alfa samci podrží – Piráti z první, z druhé KDU–ČSL nebo ODS. Bude to ale jediný způsob, jak zabránit, aby Babiš poté, co by se nestal premiérem, zaparkoval své „pohnutí“ ve svěřeneckých fondech a přesunul se mezi prezidentské kandidáty.

Fanklub Miloše Zemana se ohradil vůči poslednímu ohlédnutí Zpětného zrcátka v roce 2020, v němž padla sarkastická poznámka, že zatímco první projev prezidenta TGM byl na filmu přenášen v USA i dalších zemích, u projevů Miloše Zemana se tak neděje ani omylem. Poznámka byla odmítnuta jako lživá, neboť podle Zemanových příznivců je nad slunce jasná jeho větší významnost, neboť Zeman je, jak známo, pravidelně přenášen celý.

Kontinuálnost uvažování Miloše Zemana se ukázala právě i během jeho vánočního projevu, kdy bez ohledu na předešlou omluvu Erika Taberyho za to, že novináři Respektu píšou a kreslí pravdu, řekl prezident Taberymu na plné pecky, co si o něm myslí. Poučení pro Taberyho: Člověk se nemá omlouvat za to, co je pravda! Poučení pro všechna (dvě) Zemanovi blízká média: Jimi požadovanou „obyčejnou slušnost a respekt k prezidentovu stáří a nemocem“ je těžké poskytnout. Jejich absenci vyvolal sám svým chováním ke komukoliv, koho na životní pouti či během politické kariéry potkal i tím, že svůj zdravotní stav si zavinil špatnou životosprávou, pokud tak lze eufemisticky nazvat jeho celoživotně demonstrované obžerství.

Zpětné zrcátko napsalo komentář k vánočnímu projevu po pečlivém přečtení. Poté, co jej na doporučení přátel i shlédlo, má potřebu přidat dovětek v podobě několika otázek. Má prezident zapotřebí nechat se ponižovat nedůstojnými záběry svého přenášení a nekoordinovaných pohybů i mimiky nebo se jde o záludnou provokaci, řízenou v zákulisí Kalouskem? Když už se nám stalo, že je prezidentem, nebylo by přirozenější usadit jej na vozík místo vláčení jeho těla prostorem? Musíme poslouchat – viz jeho setkání s velvyslanci 2018 – že „novináři jsou jako blboun nejapný, který žil na Madagaskaru a pro blbost byl právem vyhuben (sic!), zatímco novináři ještě ne?“

Nic na tom nemění skutečnost, že projevy Miloše Zemana nutí k zamyšlení, v tomto případě nad tím, kdo je tu blboun nejapný.       

Na světové sportovní scéně je zas obtížné zachovat respekt vůči výkonům ruských reprezentantů. Výsledkem je nový zákaz jejich účasti na vrcholových světových akcích.  V té souvislosti připomeňme jedno z tajemství jejich úspěchů, které bylo odhaleno před rokem! Za vším je příprava, jak tehdy ukázala olympijská vítězka Olga Danilovová na návštěvě školy, nesoucí její jméno. Pro doping diskvalifikovaná běžkyně na lyžích si ke zlepšení fyzičky vybrala ředitelku ústavu. Tu nejdřív obvinila z úpadku školy na úroveň vesnického obchodu, následně zmydlila novoroční jolkou a nakonec ji, ve snaze dotáhnout utkání do vítězného konce, dlouze škrtila. Sportu zdar a lyžování zvlášť!

Respekt a úcta potřetí! Asi 146 kg těžká a zhruba stejně vysoká „herečka a zpěvačka“ Jessica Simpson odhaluje své gumové části, zejména pneumatiky, už dlouho. Část lidstva s hudebním sluchem lze uklidnit, že umělkyně momentálně nenatáčí žádnou píseň a neohrožuje veřejnost ani jiným způsobem. Před novináři si posteskla, že ji trápí otoky nohou, bolesti zad, dýchaní a jiné obtíže, jejichž společnou příčinou a jmenovatelem je sádlo. Velký úspěch zaznamenala Jessica na sociálních sítích, kde vystavila polonahou fotku se záchodovým prkénkem v popředí, které se jí podařilo urvat pozadím. Inu, není nad to, když herečce sedne role. 

„Děkuji panu prezidentovi za milé vánoční poselství, plné naděje z roku příštího a důvěry ve zdravý rozum každého z nás. Sdílím jeho přesvědčení o radostnějších dnech, které nás v roce 2021 čekají,“ napsala na twitterový účet jiná modelka, vládní múza a na vedlejšák ve schwarz systému i ministryně největšího státního dluhu, Alena Schillerová. Je pěkné, že k textu přiložila i fotografii, na níž sní o tom, jaké to bylo o Vánocích 1980, před čtyřiceti lety a třiceti kilogramy, kdy se ještě dalo s očima plnýma naděje a obrácenýma v sloup snít o roku příštím za poslechu „Sweet Little Sixteen“! Pokud bývá paní Schillerová v podobném rauši jako na fotce i při stavbě státního rozpočtu, mnohé se tím vysvětluje. Je potřeba zvolat: „Budíček!“ a pustit jí píseň „Nikdy se nevrátí pohádka mládí!        

Událostí přelomu roku byl start očkování proti covidu. Poté, co vrchní velitel armády Zeman od reprezentačního očkování ustoupil jak wehrmacht od Stalingradu do předem připravených pozic, ujal se role hrdiny Babiš 007 a zahájil tak kampaň k parlamentním volbám.

Poznámka Zpětného zrcátka k vyjádření prezidenta, že má strach z jehly: Zpětné zrcátko chápe, že životní filozofie „Sex, drogy a rock´n´roll“ – v Zemanově verzi – „Kurvy (novináři), chlast a chlebíčky“ zanechala v jeho psychice silnou stopu. Rada závěrem: „Nepíchat si levný svinstvo, pravidelně se obracet na svého streetworkera a jehly měnit! Pak se není čeho bát!“

Co ale polekalo Zpětné zrcátko, byl požadavek premiéra, aby schválených pět dávek na ampuli povolily příslušné evropské i české orgány trochu říznout – jako heroin moukou nebo cukrem – a z každé ampule udělat dávek šest. Kdo šetří, má za tři!

Britský list The Guardian uvedl, že už i Švýcaři začali zkoumat vztah zakladatelů moderního Švýcarska k černošské populaci a v režii celosvětové hysterie hnutí Black Lives Matter si kladou otázku, zda si otcové zakladatelé zaslouží být nadále uctíváni. Fakt, že Švýcarsko nikdy žádnou kolonii nemělo, na tom nic nemění. „Kolonialismus je i bez vlastnictví kolonií naší společnou minulostí. Nesmíme před tím zavírat oči,“ poznamenala starostka Curychu Corine Mauch. Je dobře, že aspoň Rusko a Čína drží zásadní postuláty a nikdy se nemíní omlouvat – ať si to všichni zapamatují – nikdy!

Zato Češi mají o čem přemýšlet, zapomněli na zálusk zdědit po Němcích v roce 1918 tehdejší africké Togo? Co čeští rasisté a vrazi Vojtěch Náprstek, Jan Eskymo Welzl, Emil Holub, Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka? Co české zahrádkářské kolonie? Co rýžování zlata na Sazávě, kolonizování Slovenska, Podkarpatské Rusi? Na kolena koloniální bestie, volá Black Lives Matter! Slováci ať nechají na hlavě – vzpomeňme na Mórice Beňovského.

A to je pro dnešek vše, co jsem zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík