Premiér Andrej Babiš (ANO) na summitu v Bruselu (11. 12. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) na summitu v Bruselu (11. 12. 2020) Zdroj: Reuters

Vladimír Mertlík: Střípky poněkud rozbitého Zpětného zrcátka

Předposlední ohlédnutí adventních dnů před čtvrtečním očekávání rozzářených očí občanů nad novými dárky vlády, která nežvaní a maká, chce Zpětné zrcátko věnovat výčtu překvapení, která naši reprezentanti během letošního roku spáchali a nezištně pro svůj lid pod vánoční strom republiky přichystali.

Mezi katolíky vyvolal papež František revoluci kritikou Otčenáše – prý modlitby formulované Ježíšem. Podle papeže jsou slova prosby „…a neuveď nás v pokušení“ nepřijatelným výkladem Boha. „Bůh není satan!“, řekl papež, „tudíž nemá v úmyslu kohokoli uvádět v pokušení! To je práce satana!“ Tak i nahoře v tom mají hokej! Hříšníci budou zřejmě rehabilitováni – vyjma komoušů, ti jsou neznabozi!

Rusko po obsazení Krymu, jímž přispělo k bezpečnosti a míru v oblasti, varovalo Kypr, že pokud povolí na svém území rozmístit americkou vojenskou základnu, bude mít tento krok pro Kypr „nebezpečné a destabilizující následky“. Jinými slovy: „Uděláte-li na vašem území bez našeho povolení něco, co my jsme bez vašeho dovolení udělali na území cizím, dostanete přes držku!  S pozdravem Míru zdar a ruskému zvlášť!“

Pomluvy, že Babišova vláda neumí šetřit hned v lednu vyvrátila ministryně financí. S lehkostí pírka, jak je jí vlastní, vlítla na slib snížit byrokracii. Prý chlupy a peří budou lítat a s nimi i 860 ministerských úředníků z celkem 78 581. Podle doplňující zprávy nakonec nepoletí nikdo – jen se zruší 860 neobsazených míst, na nichž nikdo stejně dávno nepracuje, ale ministerstva na ně naše peníze berou a pak si je dělí. Kdepak, když je stát řízen jako firma, tak to jinak odsejpá!

Ani únor nebyl na velké myšlenky chudý! „Vaše rodiny budou roztrženy!“, řekl mimo jiné katolický kněz a někdejší ministr školství, Mons. Petr Piťha ve slavném kázání, které bylo reakcí na tzv. istanbulskou výzvu, diskuzi o formách partnerských vztahů a vyplývajících následků. Zastal se ho i zástupce Boha pro Českou republiku kardinál Dominik Duka. Zřejmě jen shodou náhod vzápětí papež František oznámil vyloučení dalších kardinálů z řad svých poradců, vzhledem k jejich zapletení do sexuálního obtěžování a zneužívání mladistvých. Otázkou tedy je, kdo má co natržené!

Bývalý šéf zdejších fízlů, generál Alojz Lorenc, dostal z jara příležitost studentům Univerzity Karlovy vysvětlit, jak to 17. listopadu 1989 na Národní třídě doopravdy bylo. Byl tam hlavním protivníkem Miloše Zemana, který – jak známo – demonstraci řídil. Na příští besedě přiblíží studentům poslanec JUDr. PhDr. Zdeněk Ondráček, PdD. z hnutí „Na SNB se neplive!“ tehdejší diskuze s demonstranty a nechá kolovat svůj teleskopický obušek.

Ruské Nezávislé středisko průzkumu Levada zjistilo, že dvě třetiny Rusů litují, že se rozpadl Sovětský svaz. Počet těch, kteří věří, že se tomu dalo zabránit, se zvýšil z 52% na 60%. Středisko průzkumu Zpětného zrcátka zjistilo, že naopak dvě třetiny Čechů litují, že k rozpadu nedošlo o sto tři roky dřív! Píseň „Přes spáleniště, přes krvavé řeky“ by se nemusela stát ústřední melodií bolševické reality show.

Skončilo vyšetřování událostí z 15. prosince 2018, kdy ministr dopravy za ANO Daniel Ťok, nezaskočen nečekanými prosincovými sněhovými přívaly ve výši 2 cm pohotově vyhlásil pro několik tisíc řidičů ve známém horském středisku D1 zimní prázdniny. Forenzní zpráva potvrdila, že klienti ministerstva nabídku spontánně přijali a někteří si pobyt v dalších dnech zopakovali. Jako účelová byla odmítnuta kritika drobných nedostatků v zásobování řidičů-rekreantů, způsobených tím, že nešlo o běžný, ale o kalamitní sníh. Přesto byla na brífinku vlády oznámena přijatá opatření ke zlepšení situace. Jedním z prvním bude přejmenování Ministerstva dopravy na Ministerstvo opravy.

Ministr Miroslav Toman (ČSSD) předběhl covid-19, když obvinil luxusní pražské restaurace, že vydávaly hovězí z problematických polských jatek za argentinské. Tím dotyčné restaurace tak trošku zlikvidoval. Když se obvinění nepotvrdilo, prohlásil, že se vyjádřil „tak trošku neobratně“! Jestli ministr není tak trošku hovězí, lhostejno z jakých jatek!      

Průzkum společnosti Tutor přinesl zprávu, obliba matematiky na druhém stupni klesla z 33% na pouhých 7%. Čeština se propadla na úplné dno, za oblíbený předmět ji neoznačil nikdo z respondentů. Čechy Čechům!

„Co bude na Sahaře, až tam zvítězí socializmus?“, ptá starý vtip. „Do roka tam bude nedostatek písku!“, zní odpověď. Ve Venezuele to moc vtip není! Již před dvěma roky tam firma Coca Cola zastavila výrobu, protože došel cukr. V zemi ropy je také nedostatek pohonných hmot, většinu dne neteče voda a nejde elektřina. Kurátory dění jsou Čína a Rusko. Nejvyšší čas, aby se tam Miloš Zeman vyrazil něco naučit.    

„Stát dokáže být velmi krutý. Člověk má ale umřít vstoje a ne vkleče. Šedé myši zaplavily českou politiku. Já myš nejsem!“ To jsou slova muže, jen tesat do kamene! Jméno tohoto velikána filozofie je David Rath, profesí zloděje, podvodníka a lháře, dlouho si dělajícího šoufky z justice, která mu to trpí proto, že část lupu patřila rodné straně. Má-li Zpětné zrcátko navázat na jeho sentenci, jak má člověk umřít, pak se nabízí úvaha, že jsou také lidé, kteří by měli umřít sedě!

P.S.: Aktuálně nabídl MUDr. Rath své služby lidem postiženým covidem-19 s tím, že v případně potřeby je klidně bude léčit i na svobodě. Jak nezištná oběť!

Nejen Plzeň je středem obdivu univerzitního světa. Prestižní světové univerzity se stahují na stáže do Policejní akademie ČR. Láká je nová metoda výuky policejních funkcionářů na titul MBA, k jehož získání bylo starými metodami třeba studovat dva roky. Inovativní přístup akademie zkrátil od jara dobu k získání titulu na třináct dní v době od 9:00 do 16:50 hodin, celkem na 66 hodin. Ačkoliv vyčerpávající program neumožňuje vzdělávání turbostudentů ukončit závěrečnou prací, má svá pozitiva. Titul prý získali všichni čtyři géniové, ředitel policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil, ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel, středočeský šéf Václav Kučera i ředitel pražské policie Jan Ptáček. Podle rektora Policejní akademie Josefa Salače byly tituly získány v souladu se zákonem a kurz probíhal kombinací přímé výuky a samostudia. V tom je zřejmě ono novum, za studií Zpětného zrcátka byla mezi studenty rozšířena jen samohana.      

Do zoologické zahrady v Heidelbergu se dobrovolně nastěhoval samec mývala severního a se životem v zajetí se zdá být podle ošetřovatelů spokojen. Není jasné, jak se mu podařilo překonat bariéry zoologické zahrady, ale z ničeho nic byl nalezen ve výběhu mezi sedmi jinými zástupci svého druhu. Je to jak s politiky v parlamentu - najednou tam jsou a nikdo neví jak. Problém je, že zpátky do volné přírody mývala vypustit nemohou, byla by tím porušena evropská pravidla ochrany před nepůvodními druhy zvířat a rostlin. Bude tedy vykastrován! Pro tuzemské případy napříč politickým spektrem zatím tato povinnost neplatí.

21. prosince 1989 byly nedaleko Rozvadova symbolicky přestřiženy pohraniční zátarasy z ostnatého drátu mezi Československem a Německem a cosi velkého začalo! 21. prosince 2011 se konal pohřeb prezidenta Václava Havla a cosi velkého skončilo…

To je jen něco z toho, co jsem letos zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík