Čutaná v mešitě

Čutaná v mešitě Zdroj: Tomáš Tesař

Skandální programová změna na televizních obrazovkách: Fotbal vs. hokej

Nemám nic proti hokeji. A fandím Robertovi Zárubovi. Dokonce i když chraptí, jakoby by mu nedali na Coldrex; za to, jaký produkt udělal z hokejových přenosů by si od ředitele České televize Janečka zasloužil přinejmenším Řád Bílého Černého. Programová změna, kterou na ČT4 přichystali na úterní večer, je ale skandální.

 

Věc se má takto: hokejový přenos Rusko : Slovensko dostane oproti původnímu plánu na obrazovkách přednost před semifinálovým zápasem Ligy mistrů Barcelona : Real Madrid. Fotbalový střet Messi vs. Mourinho je přitom pod jakýmkoliv úhlem pohledu atraktivnější záležitost, než souboj slovenské hokejové hvězdy proti ligovému výběru Ruska. ČT to vidí jinak a vysílá jasný vzkaz. Kdo chce vidět fotbal, musí si počkat - a pak si ho dát v noci ze záznamu.

 

 

Optika manažerů z České televize je zřejmě následující: Na hokejovém mistrovství světa právě vrcholí zápasy v základních skupinách. Ve 20:15 hraje Slovensko proti Rusku. Bojovat se bude o výhodnější pozici pro další pokračování turnaje. Maximálně atraktivní záležitost. Oči celé Evropy (tedy minimálně té její části, kterou obývají občané bývalé federace) se upínají do Bratislavy. Ve stejný čas běží poměrně zanedbatelný fotbalový zápas jakési Barcelony proti rivalovi odněkud z Madridu. Nejde téměř o nic. Snad jen o postup do finále soutěže s nabubřelým názvem Liga mistrů. Něco podobného navíc běželo před týdnem a byla to celkem nuda. Nagelovaní nazdárci do sebe pořád strkali a prošedivělý playboy jménem Mourinho tomu ironicky tleskal. Ale co čert nechtěl - ČT má licenční povinnost tento zápas vysílat.

 

 

Svolala se tedy porada. Její výsledek je jednoznačný: národ chce vidět Šatana, Hossu a Kovalčuka. A Messiho a spol. si dá rád jako zákusek – ze záznamu.

 

Bývaly časy, kdy se Ota Černý ještě ptával: Co na to občan?