iPhone

iPhone Zdroj: Profimedia.cz

Váš iPhone váš šmíruje. A Android nezůstává pozadu

Před několika dny oběhla svět zpráva, že telefony iPhone sbírají data o pohybu svých uživatelů - a to bez jejich vědomí. Velmi zjednodušeně řečeno zaznamenávají svoji polohu díky vysílačům mobilního signálu, tuto polohu ukládají do telefonu do skryté složky a později synchronizují do počítače uživatele. Informace vyvolala mírný údiv až překvapení, Apple věc nekomentoval.

 

Nyní se ukazuje, že podobnou funkci mají i telefony se systémem Android. Magnus Ericsson, švédský programátor nyní odhalil, že telefony využívající systém Android, dnes nejrozšířenější mobilní software na planetě, ukládají stejná data jako iPhone, byť po kratší dobu. Ve skryté složce systému se ukládá posledních padesát poloh telefonu podle nejbližšího mobilního vysílače a posledních 200 poloh k zaznamenaným wi-fi sítím v okolí telefonu.

 

Washington DC to New York from Alasdair Allan on Vimeo.

 

 

 

Ke složce v Androidu se dostává značně složitějším způsobem, než v iPhone. Není také jisté, zda jsou data odesílána Googlu, který Android vyvíjí. Data jsou nicméně v Androidu postupně přemazávána novými, na rozdíl od telefonu firmy Apple, kde jsou k dohledání až rok.

 

Oxford to Cambridge and then London from Alasdair Allan on Vimeo.

 

Na iPhone se mezitím valí vlna kritiky. Demokratický senátor Al Franken, který napsal otevřený dopis šéfovi Applu Jobsovi, kde žádá odpověď na to, proč je vůbec tato funkce součástí telefonu a jakou má funkci. Frankenovi navíc vadí, že data nejsou nijak kódována a přístup k nim není (pokud víte, kde je hledat a jak se k nim dostat) nijak omezen. Podle Frankena lze data z mobilních telefonů využívat k monitoringu osob a sledování jejich návyků a zpětného dohledání jejich pohybu bez ohledu na jejich věk. Má se za to, že tato data využívá v některých případech policie. Deník Guardian ale upozorňuje, že pokud dá uživatel přístroje iPhone firmě svolení k využívání „informací pro diagnostiku chyb“ jsou údaje o pohybu majitele telefonu předány Applu k dalšímu využití.