Pokud si chcete udržet štíhlou linii, musíte nanuky vybírat z rozvahou.

Pokud si chcete udržet štíhlou linii, musíte nanuky vybírat z rozvahou. Zdroj: PROFIMEDIA.CZ

Tisíce lidí trpí stresem. Vyřeší to zmrzlina?

Světem obíhá smrtelné nebezpečí jménem stres. Způsobuje rakoviny, srdeční infarkty, mozkové mrtvice a další „lahůdky“ moderní civilizace. Práce jako taková, ještě nikdy nikoho nezabila. Stres je však smrtelnou hrozbou v každém koutě tohoto světa. Jak se ho zbavit? Odpověď na tuto otázku hledají již celé generace lékařů, psychologů a samozřejmě i psychiatrů. Spolehlivá odpověď je v nedohlednu a spíš se zdá, že situace se zhoršuje, než aby se nalézalo řešení.

SRN je stresem doslova prolezlá. Tak např. v Německu, následkem nemocí a následných úmrtí ze stresových příčin, nedosáhne důchodového věku až 1/3 pracujících. To znamená, že 1/3 práce schopného obyvatelstva umírá před dosažením 65 let svého věku. Jedná se tím o více než dest miliónů lidí. Je to tedy takové množství, jako kdyby naráz zemřela celá Česká republika. Medicínská věda SRN si láme hlavu, co by se proti tomu dalo dělat.

 

Německý lékařský časopis „Pflege Bote“ (Zdravotnický kurýr) doporučuje zvýšenou konzumaci zmrzliny. Největším konzumentem zmrzliny podle německé E.I.S. - Eis-Info Service (Informační zmrzlinová služba) je Nový Zéland. Tam se ročně zkonzumuje přes 28.4 litry zmrzliny na jednoho obyvatele. Ze všech civilizovaných zemí Západu, je nejmenší míra stresu zaznamenána právě tam. Zmrzlina prý dodává tělu potřebné suroviny v silně podchlazeném stavu, což způsobuje i ochlazování stresových hormónů. Jinými slovy: když se člověk rozzuří, měl by si dát, co nejrychleji zmrzlinu a tím bleskurychle uklidnit stresové hormóny. Prodlouží si tím život.

 

 

Zajímavé je, že největšími konzumenty zmrzliny na jednoho obyvatele nejsou jižní národy, nýbrž severní Evropa a severní Amerika.. Tak na 4. místě světového žebříčku je např. Finsko (12.9 litrů ). Na 5. místě Norsko a Švédsko (11.5 litrů). 6. místo patří Kanadě (10.6 litrů) a Dánsko se umístilo na 7. místě (8 litrů). Kolébka evropské zmrzliny Itálie je až na 8. místě (6.2 litry) a Španělsko se umístilo dokonce až na 14. příčce (5 litrů). Státy jako Singapur, Thajsko a Čína jsou naprostým propadákem - okolo 1 - 2 litrů ročně. Jedná se o množství, které zkonzumuje takový Novozélanďan za jedno odpoledne.

 

Není bez zajímavosti, že úmrtnost právě v těchto zemích jako jsou Singapur, Thajsko a Čína je následkem nervových poruch poměrně značně vysoká.