Kateřina Neumannová

Kateřina Neumannová Zdroj: Barbora Reichová SPORT

Kateřina Neumannová má skvělou PR agenturu!

Podruhé během více než měsíce dala Kateřina Neumannová rozhovor MF Dnes. Zatímco v prvním odpovídala na to, zda dělá pilates a zda chodí na rande, druhý rozhovor už přece jen nemohl ignorovat fakt, že Kateřina Neumannová je podepsána pod solidní lyžařskou sekerou.

 

Nikoli jako národní idol, ale jako protekční manažerka bez zkušeností, která byla do funkce dosazena nikoli na základě jakékoli odbornosti, ale prostě proto, že ona nebo její (bývalý) přítel Josef Jindra měli správné kamarády na správných místech – což, jak jsme již pochopili, je v Liberci základ úplně všeho.

 

Pro MF Dnes je ale Neumannová pořád národní idol. Takže tu máme tvrdé otázky typu: „Někteří lidé by vás nejraději zavřeli, jak svůj pád nesete?“, případně: „Považujete kritiku za nespravedlivou?“, na což Neumannová překvapivě odpovídá, že ano.

 

„Osobně necítím hlavní vinu, že by lidé přišli o peníze kvůli mně. Karty byly rozdány dávno před tím, než jsem v červenci 2007 do funkce nastoupila ... Dluh mne trápí a opravdu se snažím dělat vše, co je v mých silách, aby lidé dostali své peníze zpět.“

 

Počkat. Pokud tomu dobře rozumím, Kateřina Neumannová měla především od roku 2007 dělat vše pro to, aby nemusela nikomu nic dlužit. Že se nechala instalovat coby maskot do vedení podniku, jímž protekly dvě a půl miliardy korun a nad kterým nemohla mít (a asi ani neměla) stoprocentní kontrolu, není věc lidí, jimž šampionát zůstal dlužit peníze. A není to ani problém lidí, kteří Neumannovou kritizují jako manažerku. Ta to ve zmíněném rozhovoru vlastně přiznává, když říká, že nepracovala s faktem, že státní finance po jejím nástupu do funkce byly již téměř vyčerpané. Prostě dál utrácela, i když nebylo z čeho.

 

Normální manažer s kouskem cti, inteligence, nebo alespoň pudu sebezáchovy by v okamžiku, kdy by zjistil, že nemá k dispozici rozpočet, nikdy nic podobného nedělal a okamžitě odstoupil. Jenže, tohle je Liberec, kde je všem všechno jedno a kde se utrácí jako o život, protože to potom „někdo“ zaplatí. Když se tedy Neumannová dušuje, že chce peníze lidem vrátit, říká jim vlastně jen to, že to ty peníze zaplatíme všichni. Chápu, že jí to nedochází, ale je to tak. Ona svoje SUV kvůli umoření dluhu neprodá ani nevrátí svůj plat, který jako šéfka šampionátu brala mimo jiné právě proto, aby jako každý šéf kontrolovala rozpočet.

 

Možná to byl důvod, proč do čela šampionátu instalovat právě Neumannovou – kdo by přece odmítl dát peníze pro „naši Katku“, ne? Tak pro začátek třeba já ...