Papa v Brně: Naděje

Papa v Brně: Naděje Zdroj: Stanislav Krupař

Hoď po papežovi kamenem, kdo jsi bez viny

Dobrá hučka, špatný člověk, stálo na transparentu se siluetou papeže, kterou demonstranti vítali Benedikta XVI. v Londýně.  Když papamobil projíždí ulicemi britské metropole, dav nesouhlasně bučí.

 

Policie zadržela šest metařů zaměstnaných u firmy Veolia, údajně Alžířanů z východního Londýna, kteří čelí podezření, že chtěli na papeže spáchat atentát. Veřejnost se v tisku vzpouzí zaplatit návštěvu ze svých daní (o to, kolik podobných návštěv platí, se nezajímají). Církevnímu hodnostáři omlacují o hlavu pedofilní skandály a odmítání antikoncepce. Papeže v Británii vítají tak, jako se snad nevítá ani nevítaná, prudérní teta. Skoro se zdá, jako by Angličané vymysleli nový sport: kopnout si do papeže.

 

Přesto se šéf katolíků, kterému táhne na devadesát, vybičoval k dlouhému kázání ve westminsterské katedrále, které pronesl v jazyce hostitelů, v angličtině. Zní to možná jako banalita, ale to, jak stařeček v bílém hermelínu zvládá náročný program, navíc v cizích jazycích, jsem musela ocenit, když jsem vloni se skupinou novinářů doprovázela Václava Klause při jeho návštěvě Vatikánu. Ačkoli jsem se k ničemu takovému předem nechystala, musela jsem uznat: respekt!

 

Nyní papež Británii varoval mimo jiné před agresivním sekularismem, který se snaží umlčet konzervativní hodnoty. Během cesty si sypal na hlavu popel za církevní pedofilní skandály, kvůli nimž církev opouštějí degustované ovečky. Skoro každé jeho slovo se ocitlo pod palbou kritiky ateistů, homosexuálů, anglikánů, kteří se jej snažili utlouct svými argumenty.

 

Na protesty je prý zvyklý, čekal je ve Francii i v České republice, jak řekl britskému tisku. Ostatně byla to exmodelka a zpěvačka Carla Bruniová, dnes první dáma Francie, kdo se ve snaze vyhřát se ještě víc ve světlech reflektorů okázale do papeže obul a k ohraným protestům inspiroval své vlastní fanoušky. Přitom první dáma Francie, ať se její PR oddělení snaží sebe víc – třeba jako nyní vydáním vycíděné monografie - stejně se jí zpěvaččinu pověst „man eatera“ zaretušovat nedaří.

 

A s anglikány Vatikán neměl žádnou idylu už od samého počátku, maniakální Jindřich VIII. tak dlouho anuloval svá manželství a své ženy nechával zabíjet, až se sám pasoval na hlavu církve, a aby zabil dvě mouchy jednou ranou, zabral k tomu i katolické kláštery.

 

Takže prosím, vy, co jste si dali tu práci sepsat hříchy, které padají na hlavu šéfa katolíků, Carlo, anglikáni, muslimští metaři, sepište i své vlastní. A hoďte kamenem, pokud jste ale bez viny.