Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Hykl

Vyždímá vláda další peníze z vašich kapes?

Na konci toho titulku by asi neměl být otazník. Odpověď je jasná: Vyždímá. Alespoň pokud máte firmu a datovou schránku. A to druhé mít musíte, pokud máte to první. Chodí vám tam obsílky a tak.

 

Podle společného návrhu Ministerstva financí a Ministerstva vnitra, jak o něm informovala agentura Mediafax, byste teď měli platit za datovou schránku, resp. za odeslání zprávy z ní. Důvod? Citujme pro změnu iDnes: „Ministři chtějí tímto krokem zabránit, aby se schránky nadměrně využívaly, a stát za to nemusel zbytečně platit.“ Aha! Takže nejprve je zavedeno něco, co používat musíte, aby to vzápětí bylo zpoplatněno, abyste to nepoužívali moc?

 

Přitom od letošního roku můžete přes datové schránky posílat i soukromou poštu. Což je asi ta největší pitomost, kterou kdo mohl kdy udělat. Pokud už stát potřeboval zařídit elektronickou komunikaci mezi sebou a občany, měl použít internet. Pokud už stavěl paralelní projekt, proč do něj pouštěl soukromou korespondenci?

 

Celá věc tak padá někam vedle „Kalouskovy povodňové stokorunáčky“ – je to nepřímá daň, která jen šikanuje nedobrovolné uživatele systému, který prakticky nepotřebují? Úspory, myslím, vypadají jinak…