Tomáš Řepka

Tomáš Řepka Zdroj: ČTK

Fotbalista Řepka je hlupák, Sparta by ho měla vyhodit

Co bude muset kapitán fotbalistů Sparty Praha Tomáš Řepka ještě udělat, aby ho jeho klub už konečně vyhodil? V sobotu plivl při zápase na Ladislava Volešáka ze Slovácka. Ve čtvrtek za to možná dostane další trest, ale Sparta mu dál sype miliony.

 

Řepka tvrdí, že mívá při zápasech „blikance“. Že mu prostě na chvilku vypne mozek. Jenže podle toho, co všechno v posledních letech na trávnicích napáchal, se mu už zcela „vyblikancoval“ mozek. Člověk, který není schopný se ovládat více než dva zápasy po sobě, navíc nepřináší týmu nic dobrého.

 

Nejslavnější český klub to ale stále ne a ne pochopit. Měl by se přitom chovat jako v normálním byznysu: Dostáváš hodně peněz, tak podávej výborné výkony. Jenže Řepka kvůli své neovladatelnosti často nehraje. Smysl jeho vysokého platu tak nemá logiku. Spartě je to ale zdá se jedno.

 

Na druhou stranu příklad Tomáše Řepky není ve světě až takovou výjimkou. Kolem sportovních primadon se všude našlapuje po špičkách. Jen aby se probůh neurazili. Dělají to i novináři. Pokud udělá chybu politik, musí být „pověšen“. Nejlépe ihned. Když se dostane do problémů sportovní či umělecká celebrita, bývá kritika daleko mírnější.

 

I to se dá někdy, zejména když je sportovec ve stresu a ve velkém vypětí, pochopit a ojedinělý exces odpustit. Řepka je ovšem jiný případ, protože je nepoučitelný a nenapravitelný. Měl by dostat „kopačky“.

 

Viliam Buchert, viliam.buchert@reflex.cz