double

double Zdroj: archiv

Double Rainbow Guy: Muž, který zešílel z duhy

Jmenoval se Hungrybear9562. Jednoho dne vyrazil do hor, spatřil tam duhu - a přeskočilo mu. Naštěstí pro nás s sebou měl videokameru. Z jeho šílenství se stal internetový fenomén.

 

„Páni, duha… úplně celá… dvojitá duha… panebože… to je úplně celá dvojitá duha!“ říká Hungrybear9562 v úvodu videa, které natočil v horách Yosemitského národního parku. „Panebože… panebože! Panebože! Á, cha cha, ách! Proboha, vždyť už začíná vypadat skoro jako trojitá duha!“ křičí Hungrybear9562 s kamerou namířenou na duhu – a začíná ztrácet soudnost. „Panebože, to je úplně celá dvojitá duha přes celou oblohu! Panebože, panebože…“ Načež si Hungrybear9562 položí klíčovou otázku: „Co to znamená?“ A propukne v hysterický pláč.

 

 

Hladovýméďa9562 nahrál své duhové osvícení na YouTube 8. ledna 2010. Jeho „dvojitá-duha-pane-bože“ zůstala nadále ignorována celým světem bezmála půl roku. Jenže před dvěma týdny, 3. června 2010, se o ní na svém twitterovém kanálu zmínil superpopulární americký moderátor Jimmy Kimmel. Hungrybear9562 se stal přes noc globální hvězdou. Zprávy o něm zaplavily internet: zprávy o těžkotonážním indiánovi, jehož pravé jméno zní Paul Vasquez, je to vysloužilý požárník a kamioňák (který musel s řízením kamionu seknout zřejmě kvůli tomu, že se nevešel do kabiny), dnes žije v lese národního parku a ve volném čase zápasí s dalšími tlustými muži v oploceném ringu.

 

Internetový národ se videa chopil po svém a udělal z „Dvojité duhy“ fenomén. Jimmy Kimmel se ve svém tweetu o záznamu zmiňoval jako o „dost možná nejvtipnějším videu, jaké bylo kdy natočeno“. Musí se ale nechat, že Hungrybear9562 prožívá při setkání s dvojitou duhou fascinaci samotným světem, k němuž jsme dnes až roboticky chladní; náboženské vytržení z okamžiku, který přesahuje jeho pozemský život, a také nezpochybnitelný existenciální angst, který jej přepadá ve chvíli, kdy se začne ptát po smyslu dvojité duhy – prchavého zázraku, který se uprostřed lesů zjevil pouze jemu, aniž by se duha tvářila, že jí na „méďovi“ s kamerou nějak sejde.

 

Možná člověku při tak hlubokém prožitku nezbývá nic jiného, než se smát – protože jinak by se musel zbláznit. A možná právě proto se dnes YouTube prohýbá pod bezpočtem hudebních zpracování a filmových montáží, v jejichž centru nestojí nic jiného, než dvojitá duha, úplně celá dvojitá duha přes celou oblohu, panebože.