gilf

gilf Zdroj: Reuters

Nová krev na zelené trávě

Náborová akce „Hraj golf, změň život“ má za sebou první měsíc života. Známé jsou už také první výsledky. Zdá se, že začátek nebyl ani přes nepřízeň počasí špatný. Oslnivý nástup se ale také nekonal.

 

Nejdůležitější číslo: za první měsíc začalo s golfem zhruba 1700 noviců. Tolik lidí přišlo na 46 golfových hřišť a areálů, které se akce zúčastní. Za úvodní „balíček“ obsahující lekce s trenérem a možnost odpalovat na drajvingu stovky míčů přitom zaplatili jen 299 korun. Zhruba 60 % z nich jsou muži, zbytek ženy. Asi 45 % je ve věku 19–36 let.

 

Nejúspěšnější jsou v tomto směru areály, jež najdeme ve středních Čechách a v Praze. Na Zbraslav, na drajving u zámečku svatého Havla (Château Saint-Havel) a na drajving Marina Praha pod Libeňským mostem přišlo vždy okolo dvou stovek zájemců. I Stará Boleslav má velkou účast, okolo 150 hráčů. Naopak některé areály ve vzdálenějších regionech mají zájemců jen dvacet třicet.

 

Jiřina Sinkulová, zastupující západočeský Darovanský Dvůr, má zatím dvojznačnou zkušenost. Pozitivní stránkou je to, že zájemců je docela dost, v jejich případě asi třicet. Přicházejí ve dvojicích, mnozí už o golfu nějaké povědomí mají. Na Darové mají pro akci vyhrazeny termíny v úterý a v sobotu, ale tlak na rezervaci je čím dál větší. Nováčkům Darová dokonce dovolí hrát jednu z jejich tří devítek – a zkušenost je dobrá, nikdo hřiště neničí a nikdo nezdržuje. Co ale mnohé zájemce nepříjemně překvapí, je nutnost vyplňovat osobní údaje. Tomu se brání.

 

Lidé s golfovým povědomím přicházejí také do Mladé Boleslavi. Sem přišlo na šest desítek zájemců a někteří už měli vlastní vybavení. Ředitel zdejšího areálu Roman Svoboda vidí hlavní přínos v tom, že nováčci si pak berou i další hodiny u trenérů a mají samozřejmě zájem o vstup do místního klubu.

 

Trochu jinou zkušenost mají areály sdružené v CZ Golf. Do Telče a Písku zatím přišlo relativně málo zájemců: čtrnáct, respektive dvacet. Ústí nad Labem je na tom lépe, asi padesát noviců. Ovšem úplně jiná situace je na již zmíněném drajvingu Marina Praha v Libni. Tam mají nával a budou asi muset rozšířit počet hodin. Podle Jana Jenčovského, ředitele CZ Golf, jde také většinou o úplné nováčky, kteří golf ještě nikdy nezkusili. Nicméně dodává, že prakticky všichni z příchozích mají nějaké známé, kamarády, kteří golf hrají, a právě ti je přemluvili, aby začali.

 

Michal Zahradníček, jenž akci v ČGF koordinuje, je zatím s rozjezdem spokojen. Připomíná, že by měla trvat po celé další čtyři roky, a hlavní efekt by se tedy teprve měl projevit. O prázdninách se také chystá větší mediální podpora, objeví se i venkovní billboardy a plakáty ve školách.

 

Webová stránka www.hrajgolfzmenzivot.cz, která je hlavní vstupní branou akce, zatím zaznamenala zhruba 15 000 návštěv, asi 350–400 denně. Nejvíce to bylo 900 za den, nejméně 190 (jen pro zajímavost: na server ČGF denně chodí asi 10 000 lidí – ale srovnávat obě čísla nelze).

 

Zahradníček také zdůrazňuje další koncepční cíl ČGF: dostat golf více do škol a prosadit myšlenku veřejných hřišť stavěných městy, obcemi. Některé školy už mají golf v nabídce sportů, jež si žáci mohou zkusit, problémem je nicméně logistika: jak dopravit hráče na hřiště, drajving. Ale třeba zmíněná Darová v tomto směru dobře spolupracuje s jednou plzeňskou střední školou managementu. Pokud jde o veřejná hřiště, chystá ČGF pro obce „kuchařku“, díky níž by pak mohly snáze myšlenku vlastních hřišť prosadit i realizovat.

 

Ještě k číslu 1700. Pokud by tolik zájemců přišlo i v dalších měsících a pokud by všichni obdrželi osvědčení pro hru (zatím ho získali jen někteří), pak by to znamenalo zhruba přes šest tisíc nových hráčů golfu. Pět až šest tisíc golfistů se zatím objevilo každý rok. Je otázkou, kolik z těch 1700 se rozhodlo začít s golfem především na základě akce a kolik jen využilo dobrou nabídku. Je zřejmé, že část účastníků už byla odhodlána začít a jen využila finančně výhodnou cestu.

 

Ale vše je opravdu jen na začátku a uvidíme, co přinese léto – a (snad) teplejší počasí. První relevantní výsledky a zkušenosti má smysl očekávat po prázdninách.

 

Andrej Halada, www.navzduchu.cz