hole-in-one

hole-in-one Zdroj: Andrej Halada

Tady se hraje hole-in-one snadno

 

Loni v létě jsem objevil novou podobu golfu – adventure golf. A velmi mě baví. Jeho výhodou je, že je to levný golf, hraje se rychleji a skoro za každého počasí. Což je v letošním „podzimním“ jaru docela výhoda.

 

Adventure golf je v podstatě nová podoba minigolfu pro 21. století. Rozvinul se v druhé půlce minulého století v USA, dnes se kromě Ameriky hodně hraje v Británii nebo Skandinávii. Hřiště tvoří osmnáct jamek, každá má zhruba deset, patnáct metrů délky, povrch je umělý a hraje se jen patrem. Míček nelétá, jen jezdí. Prostě minigolf…

 

hole-in-onehole-in-one|Andrej Halada

 

Od minigolfu se adventure golf ale trochu liší. Především povrch jamek je jiný, kobercový, jako bývá v golfových indoorech. Zatímco minigolfové jamky jsou stejné, u adventure golfu nenajdete prakticky shodné jamky. Každá je jiná, záleží na tom, jak si je designér hřiště vymyslí. Někdo dokonce tvrdí, že na světě nenajdete dvě shodné jamky – a hřišť na světě jsou tisíce.

 

hole-in-onehole-in-one|Andrej Halada

 

U nás bylo loni na jaře otevřeno první adventure hřiště v Horním Bezděkově u Unhoště, jen kousek od Prahy směrem na Karlovy Vary. Kdo zná golfový areál Botanika Horní Bezděkov s devítijamkovým hřištěm, tak je to odtud jen coby kamenem dohodil. Hřiště zabírá prostor zhruba 1000 metrů čtverečních, design si nechali majitelé vytvořit v Americe, stavbu ale provedly české firmy. Součástí hřiště je zahradnické okolí jamek: voda, stromky, keře. Taky tu stojí srub s malou restaurací.

 

hole-in-onehole-in-one|Andrej Halada

 

Překážky u adventure golfu vycházejí z velkého golfu. Malé bankříky, jezírka uprostřed dráhy, kameny, dřevěné kůly atd. Hraje se do mírného vrchu i z kopce, dráhy se různě vlní. Pravidla jsou pro rekreační hru podstatně jednodušší než u velkého golfu, je to jen osm základních bodů. Nejdůležitější je situace, kdy se váš míček ocitne u vyvýšeného kraje dráhy a nedá se do něj udeřit. Pak si ho můžete umístit 15 centimetrů od okraje.

 

hole-in-onehole-in-one|Andrej Halada

 

Par jamky bývá obvykle dva údery, ale jsou i hřiště s jamkami par 3. V Bezděkově mají par 36, všechny jamky jsou par 2. Nejlepší hráči dokáží hřiště zahrát okolo 30 úderů, ale pokud běžný amatér zahraje pod 40, je to velký úspěch. Dát tu hole-in-one není výjimkou, ale jednoduché to také není (mně už se to podařilo – na rozdíl od velkého golfu). Patovací technika je v zásadě stejná, kdo tedy umí dobře patovat na grýnech, bude mít i tady velkou výhodu. Ale míček jezdí podstatně rychleji, takže to chce větší citovky. A co je důležité: je možné využívat i odrazy od okrajů fervejí, ulehčuje to herní strategii na jamce.

 

hole-in-onehole-in-one|Andrej Halada

 

V Horním Bezděkově se hraje po celý rok, dokonce i večer, protože tu mají umělé osvětlení (více na www.adventuregolf.cz ). Na hřiště může přijít kdokoli, nemusíte mít žádnou zelenou kartu či zkoušky způsobilosti. Prostě přijdete, půjčíte si patr (pokud ho nemáte) a jdete hrát.

 

hole-in-onehole-in-one|Andrej Halada

 

Původně jsem si myslel, že na adventure budou chodit ve velké míře už věci znalí golfisté, ale většinu zákazníků tvoří „laici“, kteří velký golf nehrají. Do Bezděkova loni zavítalo přes 6000 hráčů. Hodně sem chodí party kamarádů, rodiny s dětmi. Je to skutečně ryzí rodinná zábava, právě v partě zažijete nejvíce legrace. Je tu uvolněnější atmosféra než na velkém golfu, odpadá tu mnoho formálních potíží – neřešíte oblečení, bezpečnost hry, když někdo hraje pomalu, jdete hrát jiné jamky atd. Důležitá je i cena: dospělý zaplatí za hodinu hry 120 korun. Za tu hodinku to ve dvou můžete při rychlejší hře obejít i dvakrát.

 

hole-in-onehole-in-one|Andrej Halada

 

Adventure golf má u nás určitě budoucnost. Nejen proto, že jde o levnou zábavu bez překážek, ale je to také stavebně jednodušší sport než velký golf. Hřiště sice stojí pár miliónů, ale nepotřebujete bůhvíjak velký prostor. Také údržba je snadná, dráhy se jen zametají nebo fukarem luxují. Betonový podklad by měl vydržet neomezeně, povrch dráhy má podle frekvence hry životnost zhruba deset až patnáct let. Vedle bezděkovského hřiště u nás funguje už i další areál – 17 indoorových jamek najdete v Praze-Kunraticích (www.adventureminigolf.cz), jamky jsou také na venkovních hřišti v Ořechu u Prahy nebo ve Zloníně u Prahy.

 

Andrej Halada, www.navzduchu.cz