Povstání v Bangkoku

Povstání v Bangkoku Zdroj: Jan Šibík

Povstání v Bangkoku
Povstání v Bangkoku
Povstání v Bangkoku
Povstání v Bangkoku
Povstání v Bangkoku
40
Fotogalerie

Jan Šibík: V Bangkoku to skončilo

Uplynulý týden trávil Jan Šibík uprostřed pouličních bitek v hlavním městě Thajska. To se zmítalo, déle než tři měsíce, v nepokojích hraničících s občanskou válkou.

 

Bangkokské ulice po posledních krvavých srážkách a sedm a sedmdesáti obětech od poloviny března utichly. Barikády z pneumatik a bambusu padly a teď se uklízí. Podle znalců situace v oblasti ale skončila jen jedna bitva a je otázkou času, kdy se v rozdělené thajské společnosti odehraje další. Od roku 1932 totiž Thajsko přestálo čtyřiadvacet převratů nebo pokusů o převrat. Jestli jde o ticho před bouří anebo definitivní konec jedné nešťastné epizody, to ukáže čas.

 

Ve čtvrtečním Reflexu si nalistujte Fotoreportáž Jana Šibíka. Byl jediným českým novinářem, který na místě sledoval střety s demonstranty zakončené brutálním atakem thajské armády a zatýkáním demonstrujících. “Ještě nikdy jsem neměl možnost postupovat s armádou prakticky v první linii. Tady ano. Je to, upřímně řečeno, fyzicky i psychicky vyčerpávající“, popisuje svůj týden v Bangkoku Jan Šibík.