Rasismus naruby

Rasismus naruby Zdroj: archív

Rasismus naruby?

Kromě povodní a voleb je mediální událostí číslo jedna probíhající soud s nácky, kteří loni vhodili zápalnou láhev do domku romské rodiny ve Vítkově a těžce zranili malou Natálku. Útočníci jsou rasisté a jako takoví bezesporu dostanou exemplární trest.

 

Do redakce nám dorazil následující dopis a fotografie, popisující podobně otřesný příběh. Jenže je obrácen naruby a mediální zájem nevyvolává. Rozhodně nechceme vyvolávat rasistické vášně, ale zdá se nám, že otázka, zda by pachatelé neměli být posuzováni podle stejných měřítek, jako „vítkovští“ pachatelé, se nabízí.

Marek Stoniš

 

Rasismus narubyRasismus naruby|archív

 

„4.5.2010 v Ústí na Labem šel 13letý chlapec na vlakové nádraží, aby se vydal vlakem do Krupky. Vlak bohužel nestihl a tak se rozhodl jít k autobusovému nádraží. Tam si ho všimla dvojice Romů ve věku 15 a 18 let. Přišli za nim a požadovali aby jim dal peníze. Chlapec jim je odmítl vydat a tak se na něj vrhli a začali ho surově tlouct. Poté co byl povalen na zem, mu žiletkami rozpárali oblečení, sebrali boty a po mnoha kopancích do trupu a hlavy utekli. Polonahý a chůze neschopný se doplazil do haly vlakové nádraží, kde mu nádražní personál zavolal záchranku. Do nemocnice byl odvezen s povrchovými řeznými ranami, natrženou slezinou, zlomenými žebry a otřesem mozku.