Hokej: Kanada, ČR

Hokej: Kanada, ČR Zdroj: ČTK

Hokej: je to v hlavách

Bylo to jako na houpačce... Prohra s Nory připomínala zlý sen, výhra nad Švédy zase zlaté medailové časy, porážka od Švýcarů nás do zlého snu vrátila a utvrdila v tom, že český hokej na tom není valně, výhra nad Lotyši velkou radost neznamenala, ale pak jsme suverénně vyškolili Kanaďany. Kdo se v tom pak má vyznat?! Teď nás ve čtvrtfinále čeká Finsko. Zhoupneme se opět dolů, nebo zůstaneme na vítězné vlně?

 

 

Úspěch ve sportu není jen ve svalech, ale také v hlavách, zní letitá pravda. Český hokej si desítky let myslel, že k výhrám postačí pověstná „česká chytrost“. Jenomže ta sama o sobě, navíc v chladném, profesorském pojetí nemůže stačit. To pak musí přijít někdo tak respektovaný jako Jaromír Jágr a říci názor na ty hráče, co se omluvili, přidat možná lehce přehnaný výrok o „líbání pozadí“ minulým generacím, kterým probudí i ty spoluhráče, kteří se neomluvili. Ano, byl to výrok lehce přehnaný, ale i pravdivý. A po něm následovaly výroky dalších hráčů, výroky sebezpytující, například o „kousání mantinelu“.

 

A tak jsme v zápasech proti Švédům a Kanaďanům viděli, že Češi hokej stále umějí. V nálevnách u televizorů bylo opět veselo. Vyjde-li nám to proti Finům (a proč by nemělo?!), můžeme myslet i na nějakou z medailí. Jak je to jednoduché.

 

V pondělní MF Dnes poukázal Marian Jelínek, trenér hokejové Plzně, že český hokej potřebuje více koučů jiného myšlení. Tím nekritizoval současné kouče reprezentace, ale mluvil obecně o tom, že trenéři musí myšlenkově motivovat hráče, podporovat vítězné typy, brát si na pomoc sportovní psychologii. Trpce dodal, že i když už pár trenérů na tohle slyší, stále je hodně těch, kteří si na takové novoty nepotrpí. Jelínek má pravdu, je třeba sázet na vítězné typy. A přitom my je v týmu máme, stačí je jen probudit. Hrají dokonce domácí extraligu, jsou to například Němec, Gřegořek, Barinka, Hubáček, Koukal či Kvapil. Nemluvě o Rolinkovi hrajícím v Rusku či Kašparovi působícím ve Finsku, střelcích veledůležitých gólů v oslabení.

 

Je tu ale samozřejmě další nepřehlédnutelný problém, na nějž se nesmí zapomenout: za poslední roky odešlo z českého hokeje do zámoří několik set(!) hokejistů ve věku od 16 do 18 let. Podle trenéra Slavomíra Lenera jich momentálně hraje v kanadské juniorské lize kolem sedmdesáti (!), zatímco stejně starých Švédů sedm (!). Přitom statistiky neomylně dokazují, že z těchto nadějných juniorů se přímo do NHL dostane jen opravdu málokdo. Vždyť i geniální osmnáctileté hokejové dítě Jágr první půlrok v NHL brečelo (ano, doslova), že chce domů (navzdory maximálnímu servisu). Nicméně jeden každý z těch současných českých kluků a tudíž i rodičů si myslí, že on bude výjimkou. Bohužel, není tomu tak. A tihle jistě perspektivní hráči se pak českému hokeji navždy ztratí. Čili, marná sláva, je to opět v hlavách.