Suzann Pettersen

Suzann Pettersen Zdroj: ČTK

Náborovka začíná, kdo se hlásí?

V pátek čtrnáctého začala akce 100 000 golfistů do roku 2013. Kdo se bude chtít naučit hrát golf, toho by to mělo nyní stát jenom 299 korun. V pátek ovšem lilo jako z konve - a vůbec celý květen zatím sportování moc nepřeje, je to neobvykle studené a deštivé jaro. Počasí by nicméně nemělo o míře úspěšnosti rozhodnout: vždyť akce potrvá celý letošní a (snad) další tři roky.

 

Když si najdete webovou stránku www.hrajgolfzmenzivot.cz , dozvíte se, která hřiště se nakonec zúčastní, kam mohou zájemci jít. Je to celkem 44 subjektů, většinou hřiště, ale také některé drajvingy. Je to ani ne polovina z celkového počtu hřišť u nás. Svědčí to o tom, že ne všichni považují akci ČGF za smysluplnou. Hlavním důvodem odmítnutí je přitom ekonomická nedomyšlenost: ČGF vymyslela kuchařku, organizační návod, zajistí také propagaci, ale to hlavní zaplatí kluby samy. Podíváte-li se také na to, která konkrétní hřiště se účastní, s překvapením zjistíte, jak málo jich je ze středočeského kraje a z Prahy. Přitom právě v tomto regionu je nejvíce potenciálních hráčů.

 

Důvod je jasný: majitelé hřišť nechtějí platit za trenéry a cvičitele, které by museli poskytnout. Nezúčastní se většina velkých areálů v okolí Prahy (Karlštejn, Konopiště, Albatross, Beroun, Mstětice, Poděbrady, Beřovice, Benátky) a mimo jsou i tradiční hřiště jako Líšnice nebo Motol, anebo oblíbené hodkovičky či Hostivař. Dvěma posledně jmenovaným se vůbec nedivím: oba kluby nabídkou svého levného členství udělaly pro přilákání golfistů hodně (mají 2 000 a 3 000 členů, tedy desetinu celé základny v ČR), jenže na letošní konferenci za to byly po zásluze „odměněny“: platí do pokladny ČGF podstatně vyšší sumy.

 

Také když se podíváme na ohlasy v tisku a na golfových webech, zjistíme, že akce je přijímána nejednoznačně. Vyčítána je především nereálnost čísla 100 000. V tom nelze než souhlasit. Za dvacet let golfového rozvoje u nás máme zhruba 46 000 oficiálně registrovaných hráčů, fakticky jich dokonce hraje míň. Vzpírá se zdravému rozumu tohle číslo za pouhé čtyři roky zdvojnásobit. Bylo by určitě obrovským úspěchem, kdyby u nás v roce 2013 hrálo golf 75 000 hráčů (ročně přes 7 000 nových hráčů, to by byl dosavadní rekord). Jenže v letech 2008 a 2009 už počet nových golfistů neroste, dokonce mírně klesá (přes 5 000 nových hráčů ročně). Roli hraje i ekonomická krize - hodně nových hráčů přicházelo na základě podnikových akcí, velké firmy měly peníze na akademie i kurzy. To je pryč.

 

Na webu jsou také představeny hlavní tváře kampaně: zpěvák Jiří Korn, lyžař Ondřej Bank, atlet Roman Šebrle, skladatel Ondřej Soukup, golfistka Klára Spilková, moderátor Libor Bouček, biochemik Václav Pačes a paralympijský cyklista Jiří Ježek. Je to zajímavá skupina, ale má jeden nedostatek. Kromě Spilkové jsou to všechno rekreační hráči, kteří mají golf jako „vedlejšák“, zábavu. Přitom jediné osobnosti, které dokážou ke sportu nalákat široké masy, jsou zase jen sportovci. Úspěšní profesionálové. K tenisu přivedl desítky tisíc dětí Kodeš s Lendlem, k fotbalu Panenka s Nedvědem, k hokeji Hašek s Jágrem… Při vší úctě k rekreantům, dokážete si představit, že nadšený fotbalista, herec Ivan Trojan přiláká ke kopané tisíce malých kluků? Já ne. Ale Petr Čech? Ten ano.

 

Mimochodem, Libor Bouček na webu říká, jak se dostal ke golfu a zmiňuje americká veřejná hřiště, kde po vás nikdo nechce „prokazovat žádnou výkonnost, znalost pravidel ani to, že patří k nějaké příjmové,  vzdělanostní nebo jiné třídě“. Ať už záměrně či mimoděk, Bouček jasně poukázal na podstatu celého problému českého golfu: před každým žadatelem stojí tolik překážek a bariér, že ho to odradí.

 

Z různých průzkumů veřejného mínění vyplývá, že negolfové české veřejnosti vadí na golfu 1/ ekonomická náročnost sportu, 2/ mnoho formálních překážek, 3/ tzv. snobský nátěr golfu. Nic z toho akce neodstraňuje. I přes vstupních 299 korun zůstane golf pořád finančně náročnějším sportem, protože musíte platit vybavení, poplatky za hru, členství v klubech atd. Navíc začátečník i dnes musí jít na výukové lekce, musí mít „osvědčení“, stát se posléze členem ČGF atd. Co golfu v Česku skutečně pomůže, je fůra veřejných devítek, kde nebude muset zájemce „prokazovat žádnou výkonnost, znalost pravidel ani to, že patří k nějaké příjmové,  vzdělanostní nebo jiné třídě“. Kde zaplatí za hru maximálně 300 korun a na parkovišti nebudou převažovat passaty, mondea a oktávky (o BMW, Audi, Mercedes ani nemluvě), ale kde se to bude jen hemžit fabiemi.

 

Přesto je možné, že akce nakonec může mít ohlas. Určitě se díky ní dostanou ke golfu další stovky, možná i tisíce nových hráčů. Jenže to budou hráči, kteří už uvažovali o tom, že by golf začali hrát. Teď to jen budou mít levnější. Jenže smyslem akce je přece přilákat především ty, kteří zatím o golfu moc neuvažovali. V tomto směru si nejsem jistý, že bude mít větší efekt. Ale možná se mýlím.

 

Andrej Halada, www.navzduchu.cz