Tomáš Řepka

Tomáš Řepka Zdroj: ČTK

Šťastný gól zlého muže

Je to brousek, z něhož jde obvykle na hřišti strach, ale takový byl odjakživa. Na tom je postavena jeho hra; respekt si získává už svým zlým pohledem. Žulový stoper Tomáš Řepka (36) má však často zkraty v chování na hřišti i mimo ně, kterým sám říká „blikance“. Kvůli jednomu takovému se předloni nechal hloupě vyloučit, a připravil tím Spartu o mistrovský titul. Tentokrát tomu bylo opačně: v sobotu dal jediný gól zápasu a zajistil svému klubu ligové prvenství. Byl to vlastně také „blikanec“, ale šťastný a v tom nejlepším slova smyslu: první gól od jeho návratu na Letnou v roce 2006; jestli se archívy nepletou.

 

Gól nesmírně důležitý, protože Sparta útočila, měla převahu, ale neměla vyložené šance a střílela nepřesně. Útočníci i záložníci byli zcela neškodní. Až po rohovém kopu naběhl Řepka a hlavou zavěsil. Je zajímavé, že hráči soupeře ho vůbec neatakovali, jako by se ho báli ... A tak obránce, jenž střelbu branek neměl nikdy v náplni práce, dal teprve svůj desátý gól v I. lize, kterou začal hrát již v sezóně 1991/92 (!). Kdyby „sváteční kanonýr“ nerozhodl takto zápas, mohli být fanoušci na Letné a u televizorů svědky obrovské blamáže: Sparta by remizovala s Teplicemi 0:0, Ostrava hrála nerozhodně v Příbrami 1:1, čímž by oba kandidáty na titul předstihl Jablonec, jenž doma porazil České Budějovice 2:0. Dva by se prali a třetí smál.

 

Nicméně při vší úctě k výkonům Ostravy či Jablonce je pro současný český fotbal nejlepším řešením to, že Sparta ligu vyhrála. I když nemá velké naděje v předkolech Ligy mistrů (stejně jako Jablonec) na to, aby se probojovala do hlavní soutěže. Avšak je to pořád Sparta, klub z hlavního města, klub s tradicí, jménem a solidním zázemím na evropské úrovni. Klub, jenž v tuzemské historii vyhrál již pětatřicátý titul. Zároveň je to mužstvo, které ze třiceti zápasů sice ani jednou neprohrálo, ale čtrnáctkrát remizovalo, čili jednooký mezi slepými král. Je to však i tým s řadou mladých hráčů a příslibem zlepšení, nedojde-li k jejich prodeji do ciziny, nezvítězí-li ekonomické hledisko nad sportovním.

 

A pokud jde o šťastlivce Řepku, ten si svou gólovou hlavičkou řekl v pravý čas o novou smlouvu. Jeho budoucnost byla prý do víkendu nejistá. Šestatřicet let a časté „blikance“ ... Mohlo to být jeho poslední vystoupení ve sparťanském kostýmu. Ale když se podaří dát šťastný gól, všechno může být rázem jinak.