Stávka v Řecku

Stávka v Řecku Zdroj: ČTK

Horko v Řecku

Když jsme vystoupili z prvního leteckého spoje, který do Řecka po generální stávce letěl, čekali jsme vzrušenou atmosféru, hloučky lidí v ulicích, policejní auto na každém rohu...

 

Namísto toho nás po cestě napříč Řeckem občas předjel už autobus s turisty, Soluň i Atény kromě pár ulic s ohořelými domy, rozbitými výlohami a posprejovanými fasádami ničím nepokoje nepřipomínají. Pozornějšímu pohledu však přece jen neujdou v blízkosti budovy parlamentu chladné pasáže domů plné policistů popíjejících vodu, čekajících.

 

Život se vrátil do starých kolejí. Venkov nepokoji a stávkou nebyl a není zasažen vůbec. V Aténách a druhém největším městě Soluni, kde se mohutně stávkovalo, jsou místní lidé více citliví na jakékoliv zprávy o dění ve vládě a parlamentu. Každé ráno stojí před trafikami a čtou vystavené první strany, na nichž se pravidelně objevuje fotografie premiéra Papandrease. I přes tragédii, kdy během demonstrace minulý týden v bance na ulici Stadiou uhořeli tři lidé, jsou připraveni vyjít znovu do ulic. Obzvlášť ti s nižšími příjmy a levicově založení.

 

Než k tomu však dojde - a KKG (Komunistická strana Řecka) plánuje veliké protesty na 15. a 22. května - musí se připravit na příliv turistů. A všichni doufají, že poplašné zprávy o tom, jak je v Řecku nebezpečno, turisty neodradí. Zatím to podle hoteliérů vypadá dobře - v samotném centru Atén byl zázrak sehnat volný pokoj, všechny jsou plně obsazeny. Dokonce i hostely se hemží americkou mládeží. Na ulicích v kafeteriích posedávají na skůtrech a motorkách místní a popíjejí frapuccino, protože letošní květen je nečekaně horký i pro Řeky,  všichni Atéňané pak mají handsfree a telefonují o sto šest. Držet mobil v ruce se letos v létě v Řecku nenosí. Je dobré mít volné ruce.