Vojenská přehlídka chvílema působila jako vzpomínka na staré mocné časy.

Vojenská přehlídka chvílema působila jako vzpomínka na staré mocné časy. Zdroj: Reuters, EPA

Rusko ještě tančí

Má za sebou největší vojenskou přehlídku od konce druhé světové války. Jedenáct tisíc vojáků se dneska ráno předvedlo upřímně nadšeným Rusům poskládaných do špalíru kolem moskevské Tverské třídy. Viděli v provozu sto jeden a šedesát bojových vozidel, devadesát čtyři letouny a třiatřicet helikoptér.

Zatímco na Rudém náměstí slavili pouze VIP hosté, politici, mimo jiné i český prezident Václav Klaus, diplomaté a slávu zaznamenávali novináři, na dalších místech v centru Moskvy se doteď baví statisíce lidí. Na nazdobených jevištích pod širým nebem tančí folklorní soubory, z reproduktorů zní tradiční písně sovětských hrdinů. Poprvé od války tu dnes ráno spolu pochodovali zástupci všech spojeneckých armád. Dnes v noci čekají Moskvu velkolepé ohňostroje, které dosud nevídané oslavy završí.

Pak ještě zbývá zaplatit účet – podle odhadů jednu miliardu a dvě stě tisíc rublů. Spontaneita právě slavivších Rusů svědčí o tom, že jim slavnosti a demonstrace síly podobného rozsahu chyběly. V roce 1991 zrušil prezident Boris Jelcin strašácké vojenské přehlídky na znamení ukončení studené války. Tradici znovu obnovil až jeho nástupce Vladimir Putin.

Reportáž z moskevských oslav přineseme ve čtvrtečním čísle Reflexu.