Jihoafrický prezident Jacobe Zuma

Jihoafrický prezident Jacobe Zuma Zdroj: ČTK

Miliarda kondomů

Jižní Afrika je pod obrovským tlakem. Jestli všechno klapne, což prý ještě není tak úplně jisté, tak se sem za měsíc na fotbalové mistrovství nahrne nějakých půl miliónu turistů. A podle toho, jakým způsobem se Jihoafrická republika na ten nával připravuje, tak očekává, že turisti přijedou nadržení na úplně jiné zážitky, než je fotbal.

 

 

První zprávu, kterou jsem po příletu do Kapského města zachytila, byla ta, že do města se na mistrovství kromě fotbalových fanoušků zároveň chystá i 40,000 prostitutek a prostitutů, kteří sem míří odevšud – z okolních slamů i z daleké Nigérie – aby uspokojili každé přání hostů rozohněných fotbalem a toužících se někde odreagovat. Pochopila jsem, že pro průmysl obchodující se sexuálními službami je fotbalový fanoušek něco jako dalajláma pro budhisty. Jen, pravda, zpravidla bývá o něco opilejší a zvyklejší za extázi platit.

 

Jihoafrická republika bude středem pozornosti a musí tedy zajistit, aby se všichni „bezpečně odreagovali,“ což v zemi, kde kolem 20 procent lidí je HIV pozitivních, není nic jednoduchého. A tak tu spekulují, co se asi stane, když se na takovémto místě, kde tisíc pětset lidí denně umírá na následky AIDS, sejde možná největší koncentrace mužského hormonu, co svět za poslední čtyři roky viděl.

 

Podle několika různých zdrojů filosofujících na různých barových židlích v hospodách na Long Street v Kapském městě, by následky mohly být katastrofální. „To jsme celí my. Typická Jižní Afrika. Zase to všechno zvořeme,“ říká čtyřicetiletý Matthew a znechucen nenaplněným potenciálem své země si odchází na ulici koupit marihuanu. Za dvě minuty je zpátky, sice s jointem, ale znechucen ještě víc, tentokrát tím, že mu mezitím před barem vykradli auto.

„A do tohohle všeho chtěj pustit 40 tisíc kurev a pár set tisíc nadrženejch Evropanů?“ argumentuje Matthew.

 

President Jacob Zuma tentokrát nebral varování odborníků na lehkou váhu a při své březnové návštěvě Británie požádal tamní vládu, aby do JAR před začátkem fotbalového šílenství poslala miliardu kondomů. Ano, miliardu. Nemám sice kalkulačku, ale i tak bych si troufla odhadnout, že pro půl miliónu turistů, i těch co přijedou s největší možnou dávnou testosteronu, viagry a apatie vůči HIV, by to mělo být dost. Nikomu zatím není úplně jasné, koho všechny ty kondomy mají chránit, jestli občany JAR nebo turisty, nicméně člověk musí uznat, že je to poměrně progresivní žádost od presidenta, který sám na kondomy příliš nevěří, jelikož má dvacet dětí s různými ženami, naposledy s dcerou svého kamaráda, který je jedním z organizátorů Světového poháru. Když byl před 3 lety u soudu za to, že znásilnil HIV-pozitivní ženu a bylo mu vyčítáno, že nepoužil kondom, aby šel lidem příkladem, argumentoval tím, že se po sexu důkladně osprchoval.

(Tímto se omlouvám všem Klausům, Paroubkům i Bushům a dovoluji si oficiálně popřát Jihoafrické republice jakožto jedinému možnému držiteli titulu nejznepokojivějšího politika zvoleného v demokratických volbách.)

 

No ale pak tu člověk najde i vysloveně dobré zprávy. Třeba ta, že president Zuma si minulý týden nechal udělat test na HIV a je negativní. Haleluja. Pak taky ta, že Británie sice neposlala miliardu kondomů, ale poslala jich 40 miliónů. Když na fotbal nepozvou Zumu, mělo by to i tak stačit.