Chtěla začít s golfem, tak zůstala a neodletěla do Asie. Vyplatilo se!

Chtěla začít s golfem, tak zůstala a neodletěla do Asie. Vyplatilo se! Zdroj: Foto Blesk - Tomáš Vrbenský

Velikáni shrábli nováčky

Ekonomickou krizi už pocítilo přes 80 procent obyvatel Česka. Nedávno jsem se ale dověděl zajímavou informaci z Islandu. Ačkoli inflace z podzimu 2008 drasticky obrala místní obyvatele o peníze, ačkoli se nezaměstnanost zdvojnásobila, Islanďané prý chodí více hrát golf.

Jak je to možné? Inu, když je krize, nechcete na ni myslet a chcete si vyčistit hlavu… A když máte levná hřiště a máte jich v okolí dost, můžete hrát často. A Islanďané golfu skutečně holdují, hraje tu více než 10% populace (u nás to není ani 0,5%). Na 300 000 obyvatel tu mají 60 hřišť; takovou hustotu nenajdete nikde na světě. V Česku by při takovém poměru muselo stát 2 000 hřišť (máme jich 82).

I český golf už ale pocítil ekonomickou krizi. Klesl počet komerčních turnajů, manažeři jich hlásí zhruba o 10-20% méně. Jasné číslo také přichází po ročním součtu nových hráčů golfu. Zatímco v letech 2007 a 2008 přibylo 6 000 nových hráčů ročně (vůbec nejvíc v historii), loni už se objevilo „jen“ 5 000 nových hráčů. Samozřejmě, je to stále slušné číslo. Ale poprvé už křivka nejde nahoru, ani nezůstává na předchozí úrovni, ale klesá.

Podívejme se, jak si těch 5 000 nováčků stávající kluby rozdělily. Hodně to totiž prozradí o směru, kterým golf jde. Premiantem v náboru nových členů byly za rok 2009 pražské Hodkovičky, jejichž členství Play za 3 000 korun oslovilo 955 zájemců. Klub tak má už přes 2 200 členů. Podobného nárůstu dosáhli předloni v Hostivaři, kde už dříve zavedli členství za 3 000 nazvané Drive. Letos přibylo hostivařským „jen“ přes 500 nováčků, takže už mají přes tři tisícovky členů. A jsou nejpočetnějším klubem v Česku.

Některé zájemce oběma pražským velikánům ale odsál třetí: sdružení CZ Golf. Ti dokonce nabízejí roční kartu Player za pouhých 1 990 korun. Stanete se členy ČGF, formálně budete náležet k některému z areálů CZ Golfu (Písek, Telč, Terasy Ústí n.L., Praha-Marina), dostanete i bonus fýčko zdarma atd. Tomu se říká obchodní politika! Díky tomu kluby sdružené v CZ Golf nabraly v roce 2009 skoro 800 nových členů. Ano, tohle je dobrá cesta, takhle dojdeme k rozumným cenám za golf. Mimochodem, za jednoho člena odvádí klub do společné pokladny ČGF pouze 300 korun. Takže i z těch 1 990 pořád hodně zůstane. Není na čase, aby někdo začal prodávat členství za 500 korun?

A je tu i pražská Čechie, která nabízí registraci v ČGF za 2 500 korun. Přibylo jí nových více než 400 členů. Dalšími výraznými skokany jsou Erbia golf Club, tedy klub bez vlastního areálu, ale s výhodnými slevovými nabídkami na různých hřištích (nových 340 členů). A stejně tak dobře si vedl i Club ducha sportovního, který nabízí „hru zadarmo“ na dvaceti hřištích – resp. za roční členský poplatek. CDS získalo nových 200 hráčů.

Když sečtu všechny tyhle přírůstky, jsem na čísle zhruba 3 200 hráčů. Trochu zjednodušuji, ale teoreticky vstoupilo 65% nových hráčů golfu do 6,5% všech klubů, které má ČGF v nabídce. Mohli bychom z toho vyvodit, co noví golfisté chtějí, na co slyší: na levné či obchodně výhodné členství.

Zbývá zhruba 1 800 nováčků, kteří zvolili členství v dalších klubech, kde možná také zaplatili málo. Je hodně drajvingů, indoorů, kde se také platí okolo 3 000. Anebo si koupili řádné členství, což v případě klubů s hřištěm může znamenat i vstupní poplatek ve výši několik desítek tisíc. Samozřejmě, jsou tu už starší hráči, „fluktuanti“, kteří odešli z klubů a šli jinam, ale to nejsou pohyby v řádu tisíců, nýbrž spíše stovek hráčů.

Je určitě případnou otázkou, proč se nových hráčů objevilo loni o tisíc méně než v rocích před tím. Je příčinou ekonomická krize? Nechtějí lidé utrácet peníze za nový sport a užívají si spíše již vyzkoušené zábavy? Anebo je příčinou už relativní nasycenost české společnosti golfem? Na tuhle otázku asi nezná nikdo odpověď. Pokud ale právě na letošní rok přichystala ČGF náborovou akci „Golf za 99 korun aneb 100 000 hráčů do roku 2013“, pak by možná mohla trend poklesu zvrátit. Ale až na konci roku uvidíme, jaké jsou skutečné trendy a výsledky.