Největší hvězda turnaje Moravian Silesia Open v Čeladné Miguel Angel Jimenez patuje

Největší hvězda turnaje Moravian Silesia Open v Čeladné Miguel Angel Jimenez patuje Zdroj: Aleš Krecl (Sport)

Konference: kdo to celé zaplatí?

Loni to bylo drama, které přecházelo do frašky. Svou velkou roli tu odehrál staronový prezident Milan Veselý, jehož názorové přemety táhly představení kupředu. Letos se ale na konferenci české golfové federace prezident nevolil a tak mohla proběhnout v klidnějším duchu.

Jako loni se i letos jednání protáhlo až do odpoledních hodin. Důvod? Řešila se otázka poplatků, které mají kluby odvádět do společné pokladny ČGF, a pak také otázka chystané velké propagační i marketingové akce, která má přitáhnout do roku 2013 ke golfu dalších 50 000 hráčů.

S těmi poplatky se to má tak: dosud platily kluby tzv. pásmově. Kdo měl málo členů, platil paušál pár desítek tisíc, kdo měl hodně členů, platil pár set tisíc. To se změnilo. Za každého jednotlivého člena teď klub zaplatí 300 korun (za mládež 100). Výrazně na to doplatí kluby s několika tisíci členy, protože ty dosud platily paušál 300 000. Teď to může být i dvakrát tolik. Naopak klub s padesátkou členů dá jen 15 000 - nyní platil paušální minimum 20 000.

Je to spravedlivé? Nevím. Někdo tvrdí, že je to transparentnější. Ale extrémně úspěšné kluby, které nalákaly díky své chytré politice (členství za 3 000 korun a méně) hodně členů, jsou nyní vlastně za svůj ekonomický úspěch „potrestány“. Návrh, aby každý klub zaplatil paušál 50 000 korun a pak za každého člena už jen 100 korun, nebyl přijat. Tenhle návrh mi ale nepřipadal špatný. I proto, že by docela velký paušál odrazoval některé „takykluby“ od chutě vstupovat do ČGF.

Druhá debata se rozvířila okolo zmíněné akce „100 000 do 2013“. Základem je to, že kdokoli z nehrající veřejnosti bude moci přijít na hřiště, tam za poplatek 99 korun dostane 500 míčů, tři golfové lekce a pak bude moci za další poplatek 200 korun dostat tzv. Osvědčení (pokud samozřejmě prokáže znalost pravidel, chování na hřišti atd.). Akce je naplánována nejen na tento rok, ale i na další a svým rozsahem nemá v dějinách českého golfu srovnání.

Jenže zazněla i zásadní otázka: kdo to všechno zaplatí? Především ty tři hodiny tréninku, které má každý zájemce dostat. S tímhle se totiž budou muset vypořádat samy hřiště, resp. kluby. Budou muset najít trenéry-profíky, cvičitele, kteří se budou příchozím věnovat, a tihle instruktoři z toho vlastně nic mít nebudou. A profesionálové už řekli, že to rozhodně zadarmo dělat nebudou.

I proto se zatím do celé akce přihlásilo jen 17 klubů. Nicméně dalších 20 už údajně přislíbilo svoji účast. Ta opatrnost je pochopitelná. Příkladný postoj k tomu nicméně zaujal zbraslavský Prague City Golf Club. Majitel areálu to prostě svým trenérům dal jako „úkol“. Tenhle klub jde do akce i přes fakt, že patrně nikdo z příchozích se v budoucnu jeho členem nestane – vstupní poplatky tu jsou několik set tisíc. Přitom právě na Zbraslav budou asi chodit desítky, možná stovky nových zájemců (je to v Praze), takže s tím asi budou mít hodně starostí. Ale možná se to klubu nakonec vrátí, jejich „zelenáči“ si sem pak jednou asi přijdou zahrát.

Nakonec se debata dostala ke konstatování „kdo nic nedělá, nic nezkazí“. Ano, pro některé kluby bude příval golfových zájemců představovat velký organizační problém. Některé to může stát dost peněz. Ale zkusit se to musí. Ostatně kvůli novým přístupům, akcím, zvolili loni delegáti konference do vedení ČGF nové tváře.

Sám jsem zvědav, kolik nových hráčů si ČGF připíše. Zájemce o „Golf za 99“ se totiž musí nejprve zaregistrovat, bude si muset dohodnout termín lekcí, bude to vyžadovat i jistou administrativu… Očekávaný příval nemusí být až tak veliký. Můj osobní postoj je pořád stejný: otevřel bych brány golfu všem, a to bez jakýchkoli osvědčení atd. Vem si hole a jdi odpalovat na drajving, pak třeba i na hřiště. Já vím, jsem v tomhle pro někoho až extrémní…

Na závěr konference se jako vždy přijímalo, i tahle procedura se dost protáhla. I proto, že se do Federace hlásilo 14 nových klubových zájemců (a jedna asociace). Hlásil se například „nový“ mstětický klub, dokonce dva nové kluby spojené s hřištěm na autodromu Brno, ačkoli tam už jeden je. Taky žádal o vstup klub, který chce mít drajving na letišti Letňany, ačkoli tam už působí Best Golf Blue Sky.

Co za tím je? Především majetnické a provozovatelské spory. Ve Mstěticích to vypadá, že se vede lítý boj o hřiště, v Brně se možná vzájemně dohodli, ale nepůsobí to moc věrohodně. BGBS ústy svého prezidenta hlasitě protestoval proti přijetí konkurenčního letištního klubu.

Tohle všechno ale už golfisté znají. Se škatulatama se hejbalo na Štiříně, v Benátkách atd. Jádrem sporů je přitom fakt, že „klub ABC“ není to samé co „majitel hřiště ABC“. Někde si to majitelé hřiště dokáží ohlídat, někde ne. V každém případě je to systémová chyba a podobných patálií se určitě ještě dočkáme.

Nakonec to dopadlo tak, že ze čtrnácti žadatelů jich bylo přijato jen sedm (a asociace hendikepovaných). Docela slušná probírka. „Truckluby“ i „nástupnické“ kluby byly odmítnuty, stejně jako třeba ryze „podnikový klub“ firmy jménem Česká spořitelna.

Když se hlasovalo o přijímání nových členů, bylo v sále okolo 95 delegátů. Na konferenci ovšem bylo pozváno všech 140 subjektů. Přijelo jich ale jen 112, v průběhu konference další téměř dvacítka odešla. Hodně klubů – a jak jsem si všiml, patří k nim i ty nejprestižnější - na konferenci vůbec nedorazilo. To taky o něčem svědčí. Dost golfových subjektů totiž Federaci ani nepotřebuje. Podle mnohých je jediným skutečným přínosem to, že ČGF spravuje server, díky kterému si mohou hráči pohodlně vést hendikep.

Loni drama, letos mezihra. Příští rok by se ale měl zase volit prezident (dr. Veselý prý už kandidovat nebude), také se ukáže, nakolik je projekt „100 000 do 2013“ úspěšný. A jestli zavedení Osvědčení skutečně zlehčilo cestu ke golfu. Témat k debatám docela dost. A z oběda, který po konferenci vždycky následuje, se už pomalu stává večeře. Inu, to je ten vývoj směrem kupředu…