Takhle urputně se Jaromír Jágr rval, až ho museli odtáhnout rozhodčí.

Takhle urputně se Jaromír Jágr rval, až ho museli odtáhnout rozhodčí. Zdroj: khl.ru

Rusové mají zálusk na hradecký hokej

... a možná i letiště. V Hradci Králové by se totiž měla hrát Kontinentální hokejová liga (KHL). Politici mluví o nebezpečí v tom, že lidé z ruskojazyčných zemí mají větší sklon k propojenosti s organizovaným zločinem.

„Nikdo neví, jak velké ohrožení by to pro město znamenalo. Negativa mohou převážit misky vah,“ uvedl v krajském tisku předseda zdejší KDU–ČSL Jiří Veselý.

KHL je hračka ruských oligarchů. Aby však byla opravdu kontinentální a nikoli jen ruská, musí do soutěže začlenit kluby z nějaké evropské země mimo teritorium bývalého SSSR. Před půldruhým rokem se zdálo, že uspěje v Karlových Varech (ve městě a okolí žije na padesát tisíc Rusů). V západočeském nově vzniklém klubu KHL s předpokládaným rozpočtem 15 miliónů eur(!) na sezónu měli hrát Češi, Němci i hráči NHL. Námluvy však ztroskotaly na financích. Proto Karlovarští jednání s KHL ukončili a tvrdí, že se k nim již nevrátí. Což zní zajímavě.

Poté začali Rusové jednat s HC Český lev Hradec Králové, načež s ním minulý týden podepsali přístupovou smlouvu o vstupu do KHL již od příští sezóny 2010/2011, což je šibeniční termín. Rozpočet zdejšího klubu KHL by měl být také patnáct miliónů eur. Jeho dres by měli oblékat hlavně Češi a pochopitelně i cizinci. Podaří se však sehnat dostatečný počet kvalitních hokejistů v tak krátké době? Nejde hlavně jen o zbožné přání byznysmenů?

Vedení KHL slibuje zástupcům Hradce, že městu to přinese nové investice do nákupu desítek bytů pro hráče, koupě či stavby nového hotelu, prospěch budou mít místní firmy a také letiště, na němž by každý týden přistávaly týmy z Ruska a které by se muselo modernizovat. KHL slibuje i finanční podporu místnímu klubu, jenž by nadále hrál ve druhé nejvyšší české soutěži, protože peníze z pronájmu stadiónu by šly do jeho pokladny. Tvrdí to Martin Soukup, předseda klubu a zároveň náměstek královéhradeckého primátora. Argumenty, že nějaká ruská firma má zájem o zakoupení hradeckého letiště a že tak zesílí ruský vliv v regionu včetně negativních jevů, tohle vše na hradecké radnici odmítají.

Jsou tu však další otazníky: nový klub měl původně financovat světový plynařský gigant Gazprom, ale to již padlo. Sponzorem má být jedna nadnárodní a jedna česká firma. Jejich jména však nejsou známa. Po podpisu přístupové dohody počátkem března v Moskvě musí nyní Hradečtí do dubna předložit finanční záruky. Jedině tak se HC Český lev stane novým „hráčem“ KHL. Zatím však není známo, o jakou sumu jde. Nicméně zástupci hradeckého klubu uvádějí, že ji s pomocí sponzorů zajistí. Generálním manažerem nového klubu má být bývalý slavný hokejista Otakar Janecký, který se k celé věci nechce zatím vyjadřovat.

Není divu, jde zjevně o velký byznys. Na druhou stranu je však kolem až příliš spěchu a nejasností. Nepříznivé ohlasy přináší i ruský tisk. Sovětskij Sport přirovnal například snažení Východočechů k napoleonským plánům. Jisté je tedy jen jedno: záměry KHL nejsou pouze hokejově bohulibé.