Lidé nadšeně běžkovali v oboře Hvězda

Lidé nadšeně běžkovali v oboře Hvězda Zdroj: Facebook Pro Břevnov

Prázdninové desatero: Co dělat o jarních prázdninách, když nic nesmíme?

Doba je ošklivá, když člověk sleduje zprávy a nezavírá oči před realitou. Jakmile je ovšem jen přivře, nebo když má kvůli své pečující profesi, případně home officu a dětem v domácím vyučování, a tedy i domácím jedení a pobývání, práce nad hlavu a nestíhá moc přemýšlet nad budoucností téhle země, případně lidstva vůbec, může se zasnít nad tím, jak by mohl prožít jarní prázdniny. Tak co třeba…

Pokračování 2 / 11

Vyběhnout na lyže

Lidé nadšeně běžkovali v oboře Hvězda

A tím nemyslíme, abyste se nechali vyvážet sněžným skútrem na sjezdovku. Ani abyste se teleportovali do italského Livigna, kde vám stejně jako loni zůstává viset čtyřseteurová záloha za ubytování v tom příjemném penzionku… Prostě si najděte nejbližší běžeckou stopu (a při troše štěstí parkovací místo v dochozí vzdálenosti) a užijte si poslední stopy sněhu. Přiznejme si totiž jednu věc: letošní zima byla pro bodovačku a bruslení na rybníku parádní. Což jen umocňuje soucit s vlekaři, kterým po letech konečně pořádně napadlo – a zisky zase v háji.

Pokračování 3 / 11

Prozkoumat okolí bydliště

Typická keš – notýsek a pár drobných předmětů.

Pokud jste v posledním roce nepropadli kouzlu kešek, zkuste je objevit teď. A keš k tomu nepotřebujete, tahle zábava je zadarmo. Geocaching je celkem ušlechtilé vyžití ideální pro rodiny s dětmi a páry se psy; stačí mít chytrý telefon nebo GPS, solidní turistickou obuv a dobré oči. Letos to se schovanými krabičkami plnými úkolů a drobných suvenýrů ve velkém rozjely skautské družiny i různé sportovní oddíly včetně těch extraligových, tak se porozhlédněte, jestli by z toho pro vás neplynulo pár hezkých odpolední na vzduchu.

Pokračování 4 / 11

Zaplavat si

Daniel Landa organizuje „protivládní“ cvičení. Děláme to spolu všemu zmrdství navzdory, říká

A když už jsme u vzduchu, nezapomínejme ani na další živly. Letos se přes zavřené bazény a teploty značně pod nulou dosti plave. To se vyseká v ledu díra a naskáčete tam… Ne, tak jednoduché to s otužováním není, už jsme o tom psali. Ale už nikdy nebude tak snadné s ním začít – méně rušivých podnětů od kin přes večeře v nóbl restauracích člověku otevře obzory a prolomí ledy!

Pokračování 5 / 11

Pozorovat cvrkot

Kombinaci barev vždy pečlivě studuje.

Nebo spíš vrkot. Taková hejna zpěvných ptáků na krmítkách dávno nebyla, jak ostatně prokázala i letošní Ptačí hodinka, a ani s oblevou ornitologické žně nekončí. Vydejte se s dalekohledem do zimních přístavů pozorovat morčáky a poláky nebo ke skládkám vejrat na krmící se krkavce, luňáky a káňata. Než přiletí první čápi, staňte se amatérským ornitologem.

Pokračování 6 / 11

Načíst konečně toho Jiráska

Češi jsou náruživí čtenáři.

Kamenná knihkupectví jsou zavřená a malí nakladatelé to mají těžké. Vy už víte, jak nepřispívat velkokapitalistům z velkých distribucí, ale neztratili jste tak trochu kontakt s vaší nejbližší veřejnou knihovnou? I ty, které během nejtvrdšího lockdownu objednané knihy po čtenářích nerozvážely, mají teď konečně otevřená výdejní okénka. Naklikejte si potravu ducha – a vyrazte za čtením.

Pokračování 7 / 11

Provařit se tím

Během půstu jezte více ryb, zeleniny a ovoce

Kolegyně Darina Křivánková, šéfredaktorka gastronomického měsíčníku F.O.O.D., psala v posledním roce na „jídelní“ stránce tištěného Reflexu několikrát o tom, jak se rozmohlo domácí vaření a jak stoupá jeho kvalita. Najděte si blog, který vám konvenuje (od www.cuketka.cz po kitchenette.cz), a uvařte a upečte všechno, co tam najdete. V obchodech je nebezpečno a cukráři leží s covidem, takže ten narozeninový dort prostě letos musíte zvládnout sami. A proč ne rovnou i svatební croquembouche? 

Pokračování 8 / 11

Zmasírovat se

...

Už dlouho jste neviděli svého kadeřníka, pedikéra, kosmetičku? A co teprve maséra! Těla bez halových a skupinových sportů strádají, procházky pro protažení nestačí… Najděte si na internetu dobrý a intenzivní masérský kurz; poznáte svoje tělo a uděláte radost svým blízkým. Všem. Každý večer. Masáže jsou třeba.

Pokračování 9 / 11

Začít cvičit

...

Pokud se chcete přidat k těm, kdo setrvalým přežíráním se zvyšují riziko covidových komplikací, proti gustu žádný deputát. Ale co takhle založit whatsappovou skupinu pro pár známých a začít společně každý den patnáct dvacet minut cvičit? Zcela zdarma a v soukromí, podle kvanta videí dostupných na youtube. Jednou zumbu, jednou jógu, jednou H.E.A.T. a jindy pilates. Zjistíte, že Pamela Reif není pornohvězda a že pořádně zapotit se lze i při strečinku.

Pokračování 10 / 11

Na samotu u lesa

Pronajmout si chalupu není nelegální. Vyrazte prozkoumat krásy Jeseníků a Vysočiny. Ceny ubytování letos nejsou vysoké a podpoříte podnikatele v reagionech... Alpy počkají!

Pokračování 11 / 11

Dobrovolničit

Záchytná stanice na Bulovce ještě před rekonstrukcí.

Takže vy stále ještě nedáváte krev, nepomáháte seniorům v okolí s nákupy, nechodíte přiložit ruku k dílu do domovů důchodců a do nemocnic? Pokud chcete (a můžete) o těchhle jarních prázdninách objevit smysl života (nebo svoje fyzické a psychické limity), do toho. Může to být nejsmysluplnější týden vašeho života.