Sokolsky běh republiky

Sokolsky běh republiky Zdroj: Archív

Vyběhněte 28. října na Sokolském běhu republiky a získejte unikátní medaili

Čtvrtý ročník Sokolského běhu republiky se nezadržitelně blíží. Registrace na více než 60 běhů napříč Českem, ale i daleko za oceánem, jsou v plném proudu. Startovní výstřel zazní 28. října ve 14.00, abychom společně vyběhli vstříc oslavám republiky! Přidáte se? Je to jednoduché! Najděte si na mapě své místo, připravte tenisky a registrujte se do 24. října na behrepubliky.cz.

“Jedinec nic, celek vše”. Sokolské heslo, které letos doprovází Sokolský běh republiky. Cílem společné oslavy republiky je zapojit co nejvíce měst, sokoloven, spolků, ale hlavně běžců, kteří si kromě výročí republiky připomenou také letošní oslavy 160 let od založení Sokola. Tradice tzv. Rozestavného běhu pořádaného 28. října 1919 tak pokračuje až do dnešních dní a přípravy provází spolupráce organizátorů ze všech koutů naší země.

Sokolský běh republiky 2022

Počet zapojených sokolů každý rok stoupá, letos si závodníci mohou vybrat z více než 60 míst po celém Česku a tradice se drží i v zahraničí. „Běhů je celá řada, ale dovolím si tvrdit, že u žádného jiného není tak těsné sepjetí s historií republiky, ta atmosféra je neopakovatelná i tím, že všude jsou sokolské symboly, které mají bohatou historii a běžet pod nimi je opravdový zážitek,” dodává starostka České obce sokolské Hana Moučková. Na 28. října samozřejmě nesmí chybět národní barvy, což se odráží i v designu letošní medaile. Každý, kdo proběhne cílem, získá medaili i šperk zároveň. Na dřevěné medaili se totiž skví skleněný náramek v trikoloře z dílny předního světového výrobce skla, Preciosy.

A kde že se letos běží? Na mapě závodů rozhodně nechybí Praha, Brno, České Budějovice, Ústí nad Labem, Plzeň nebo Jablonec nad Nisou. Naši krajané držící sokolskou tradici a rozvíjející její myšlenky v zahraničí se zapojí již tradičně ve Washingtonu D.C., v San Franciscu nebo ve španělském Cabo Roig. Nově také vyběhnou v Dallasu, Curychu a Lisabonu na břehu Atlantského oceánu. Každé z míst je jiné, i v tom je Sokolský běh republiky unikátní. „Líbí se mi, že je to akce o zdravém životním stylu a sportu. Je čas vyběhnout, a když si tím připomeneme i bohatou historii naší země, je to jedině dobře,“ zmiňuje olympijský medailista a ambasador Sokola Alexander Choupenitch. Na bězích v Praze, Brně, Sokolově a dalších místech atmosféru zpestří účast sportovních osobností, dorazí například Lukáš Rohan, bratři David a Tomáš Svobodovi, Jiří Ježek, Matyáš Džavoronok, Miloš Škorpil nebo Ivana Večeřová. Pojďte si s nimi plácnout na startu a potkat se v zázemí!

Seznam běhů, ze kterých můžete vybírat, najdete v mapě nebo na webu www.behrepubliky.cz. Tak nazdar na startu!