Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Češi objevují zábavu živé hry v kasinech. Lákadlem je i široká nabídka doplňkových služeb

Klasické herny s výherními automaty jsou na ústupu a Češi naopak stále více vyhledávají živou hru v kasinech – to naznačují čísla daňových výnosů z jednotlivých typů hazardních her. Obliba živé hry s krupiérem podle nich roste o dost rychleji, než je tomu u technických her. Pokud by se tento trend potvrdil, znamenalo by to, že chování návštěvníků kasin se začíná podobat západním zemím, kde je návštěva kasina spíše otázkou zábavy a adrenalinově stráveného času než čistě vidinou jednoduché výhry v automatu. Vykročil tedy český herní byznys směrem k zábavnímu průmyslu ve stylu kasin v Las Vegas nebo Monaku? Přinejmenším jde o naději kultivace tuzemského zábavního průmyslu, o kterou již delší dobu usilují zástupci provozovatelů.

To, že se přístup Čechů k jednotlivým typům her začíná pomalu měnit, naznačují závěry zprávy Institutu pro regulaci hazardních her o ekonomických výsledcích provozovatelů za první kvartál roku 2022. Řečí konkrétních čísel zaznamenala živá hra nárůst o 23 %, zatímco technická hra narostla o pouhá 4 %.

„Je to zajímavý posun. Zábavu živé hry objevuje stále více návštěvníků, kterým technická hra nepřináší náležitý prožitek ze hry a riskování. Živá hra je určitě intenzivnější a nabízí více zábavy. Kasino navíc poskytuje spoustu dalších možností vyžití a strávení volného času. Na západě od nás jde zcela běžně o oblíbenou volbu například pro večer s kamarády,“ komentuje trendy podnikatel v herním a zábavním průmyslu Pavel Zákravský.

Provozovatelé kasin se podle svých vyjádření o změnu a kultivaci herního prostředí snaží dlouhodobě. Jako vzor jim často slouží kasina západního typu – taková, na která jsme zvyklí v západních metropolích nebo alpských střediscích v Rakousku. Návštěva takového kasina není jenom o hazardu samotném, ale spojuje v sobě veškeré aspekty klasické zážitkové turistiky. Většinou jde o rozsáhlé komplexy spojené i s hotelem a širokým spektrem doplňkových služeb. Hlavním lákadlem pak nebývá pouze hra, která se stává jen jednou z mnoha možností, jak čas v takovém kasinu strávit a zpestřit si dovolenou.

„Hazardní hry jsou desítky až stovky let součástí zábavního průmyslu a v některých zemích si to zkrátka uvědomili dříve než v České republice. Teď se ale zdá, že tento trend dorazil i k nám. Jako provozovatelé to velmi vítáme a naše provozovny tomu uzpůsobujeme, aby kladly patřičný důraz především na kvalitu zážitku návštěvníka, a ne na krátkodobé hraní na výherních automatech,“ dodává Pavel Zákravský.