Paolo Coelho a Kobe Bryant s dcerou Giannou (oba v neděli zahynuli při letecké nehodě).

Paolo Coelho a Kobe Bryant s dcerou Giannou (oba v neděli zahynuli při letecké nehodě). Zdroj: Profimedia / ČTK

Kobe Bryant rozepsal knihu pro děti. Jeho spoluautor Paolo Coelho ji celou smazal

Co se stane, když se setká hvězda NBA a guru magického realismu? Buď nic, nebo všechno. V roce 2016 vzešel ze setkání Kobe Bryanta a Paola Coelha nápad, který by v těchto dnech rezonoval víc, než si tehdy mohli vůbec představit. Dětská kniha z hlavy tragicky zesnulého basketbalisty a známého novelisty by šla jistě na dračku. Jenže z patetické pohádky nebude nic. Paolo Coelho se ihned po smrti Kobe Bryanta postaral o to, aby se na veřejnost nedostala ani řádka. „Celé jsem to smazal. Nedávalo žádný smysl, abych to publikoval bez něj,“ nechal se slyšet dvaasedmdesátiletý spisovatel, který o prodeje svých knih nemá nouzi a z pochopitelných důvodů nechtěl na Bryantově jméně parazitovat.

Na svém Instagramu zveřejnil část konverzace, ve které se na psaní knihy s Bryantem dohodli. Doprovodil ji však popiskem, že vše maže, protože kniha už ztratila svůj význam. Tento Coelhův radikální morální postoj rozhodně nesdílí truchlící Bryantova fanouškovská základna. V dlouhých vláknech komentářů jej prosí, ať to nedělá, že na to nemá právo. Že pokud rukopis smaže, zabije Bryanta ještě jednou. Mnozí Coelha dokonce vyzývají k dokončení knihy.

O čem by ale tahle kniha byla a jak by asi končila? Na palubě letadla zahynula i Bryantova třináctiletá dcera. A zazvonil zvonec. „Potkal jsem ho dostkrát na to, abych mohl říct, že měl v hlavě mnohem víc než jen sport a soutěživost. Jeho tragická smrt ukazuje, jak moc byl pro svět důležitý, nejen pro Spojené státy,“ pronáší pietně Coelho, který je ve svém rozhodnutí neoblomný.

Jak moc si oba muži byli blízcí, kolik společných témat k hovoru našli a jaká autorská chemie mezi nimi fungovala, se už nejspíš nedozvíme. Faktem ale je, že Coelhův Alchymista znovu ožívá. Po zveřejnění informace, že šlo o Bryantovu nejoblíbenější knihu, se o další navyšování nákladu bát rozhodně nemusí.