Soutěž v pojídání koláčů (Ilustrační foto z Londýna, rok 2015).

Soutěž v pojídání koláčů (Ilustrační foto z Londýna, rok 2015). Zdroj: Profimedia

Vladimir Ladyzhenskyi poté, co ho vytáhli ze sauny.
Soutěž v saunování ve Fisnku v roce 2010.
32letý Američan Edward Archbold.
3
Fotogalerie

Soutěž v pojídání koláčů: Australanka se ujedla k smrti. Lidi už zabíjelo i saunování nebo konzumace hmyzu

Zábavná soutěž se změnila v tragédii. Hotel Beach House u australského města Hervey Bay v neděli pořádal soutěž v pojídání tradičního australského koláče. Jedna ze soutěžících ale musela být v průběhu převezena do nemocnice, kde následně zemřela. Není to však ani zdaleka poprvé, kdy někdo v podobné soutěži přišel o život.

Cílem soutěže bylo sníst co možná nejvíce australských koláčů lamington. Jedno sousto ale Australance někdy okolo druhé odpoledne pravděpodobně zaskočilo, což vedlo k záchvatu. Podle svědků k šedesátileté Australance okamžitě přispěchal člen ochranky a manažer a začali s resuscitací. Zanedlouho se na místě objevila i záchranná služba, po převozu do nemocnice ale zemřela.

„Po tragické nedělní události vyjadřuje vedení a zaměstnanci Beach House Hotelu upřímnou soustrast přátelům a rodině jedné z našich patronek,“ uvedl Beach House hotel na svém facebookovém profilu. Soutěž se konala v rámci každoročních oslav Australského dne. Ten Australané slaví 26. ledna a připomínají si tak den, kdy v Port Jackson zakotvila anglická flotila, která zde založila první evropskou usedlost.

Když zabíjejí chilli koláče

Lidé po celém světě umí hnát podobné soutěže do extrémů. Před téměř desíti lety se konala každoroční soutěž v saunování, organizátoři ji ale museli zrušit. Na následky těžkých popálenin při ní totiž zemřel Rus Vladimir Ladyzhenskyi. Vážná zranění kromě něj při události utrpěl také Fin Timo Kaukonen.

O pár let později v roce 2013 se na Floridě konala soutěž v pojídání hmyzu a červů. Vítěz si pak mohl domů odnést krajtu v hodnotě 850 dolarů. Američan Edward Archbold toho ale snědl tolik, že se mu krátce po skončení soutěže udělalo nevolno a začal zvracet. Stihl si ještě zavolat pomoc, v nemocnici ho však prohlásili za mrtvého.

Ani v rámci Austrálie se nejedná o ojedinělý případ. V červenci roku 2013 zemřel 64letý Bruce Holland při soutěži v pojídání chilli koláčů. Původně to vypadalo, že se Holland udusil, doktoři však jako příčinu smrti uvedli selhání srdce. „Kristepane, ten koláč je ale pálivý,“ měla být údajně Australanova poslední slova.