Video placeholde
Jihokorejský transgender voják Hui-su Byun
Jihokorejský transgender voják Hui-su Byun
Jihokorejský transgender voják Hui-su Byun
Chelsea Manningová zveřejnila první fotografii po propuštění.
Manningová ještě jako vojín Bradley Manning.
6
Fotogalerie

Z tankisty vojačkou: Jihokorejský seržant podstoupil změnu pohlaví, vyhodili ho z armády

Klukovský sen mnoha mužů se splnil seržantovi Hui-su Byunovi, sloužil totiž jako řidič tanku. Poté se však rozhodl pro operaci změny pohlaví a postavil tak jihokorejskou armádu před nečekanou právní komplikaci. Tamní zákony sice transsexuálům zakazují vstoupit do armády, neřeší však změnu pohlaví u aktivních vojáků. Rozsudek o propuštění bývalého seržanta Hui-su Byuna padl ve středu 22. ledna, uvedl server nbcnews.com. Případ mobilizoval také jihokorejské aktivisty.

Seržant se údajně již delší dobu necítil ve své kůži a trpěl úzkostmi a depresemi. Ty pramenily z rozporu v jeho genderové identitě. V listopadu 2019 se proto v Thajsku rozhodl podstoupit změnu pohlaví a od té doby vystupuje jako žena.

Armáda vydala prohlášení, ve kterém došla k závěru, že operace změny pohlaví může být důvodem k propuštění. Odkazuje se přitom na vojenské zákony o personálních změnách. Armádní představitelé navíc uvedli, že podle zákona má armáda právo propustit zaměstnance s fyzickým či psychickým postižením, pokud tyhle problémy nejsou následkem výkonu služby.

 „Budu bojovat, dokud mi armáda neumožní znovu sloužit,“ uvedla Byunová na tiskové konferenci. „Chci všem ukázat, že můžu být skvělým vojákem a můžu chránit tuhle zemi,“ dodala. Být vojákem je její vysněné povolání a jednou by chtěla sloužit na hranici se Severní Koreou. Nyní se chystá jihokorejskou armádu žalovat, je prý ochotná případ přivést až před nejvyšší soud.

Na stejné tiskové konferenci vystoupil i aktivista dlouhodobě bojující za lidská práva a šéf Centra pro vojenská lidská práva v Soulu, Lim Tae-hoon. Po boku Byunové chce pomoci přetransformovat, podle něj barbarskou jihokorejskou armádu.

Kromě armády se k případu vyjádřily také další organizace. Jihokorejská státní instituce pro lidská práva v úterý armádě radila, aby své rozhodnutí odložila. Národní komise pro lidská práva pak varovala před diskriminací na základě pohlavní identity a před zásahem do lidských práv.

Případ Byunové však není jediný, kdy si voják nechal změnit pohlaví. Před téměř rokem a půl se pro takovou změnu rozhodl bývalý americký voják a tehdy ještě muž Bradley Manning. V červnu roku 2013 poslal soud Manninga do vězení za předávání tajných vojenských dokumentů serveru WikiLeaks. Po pěti letech ve vězení se Manning rozhodl podstoupit operaci změny pohlaví a nechal si změnit jméno na Chelsea Manningová.