Video placeholde
Happening v žižkovské Klinice v den vystěhování, 10. ledna 2019
Happening v žižkovské Klinice v den vystěhování, 10. ledna 2019
Happening v žižkovské Klinice v den vystěhování, 10. ledna 2019
Situace na klinice se vyostřila.
Někteří z aktivistů se usadili na střeše.
36
Fotogalerie

Před rokem vyklidilo SŽDC žižkovskou Kliniku. Připomeňte si, jak exekutor vyháněl aktivisty

Mrazivého rána v sobotu 10. ledna 2019 začalo vyklízení Autonomního sociální centra Klinika na pražském Žižkově. Třikrát se pokusil exekutor vykázat aktivisty z prostoru bývalé plicní kliniky, třikrát se mu vysmáli. Nakonec je z prostoru dostal a místo zapečetil. Skupinka nejvytrvalejších odolávala na střeše sedm dní a nocí, poté i oni povolili a SŽDC mohlo místo kompletně zabezpečit. Připomeňte si, jak to tehdy vypadalo v našem videu v úvodu článku. 

Nevyužívaný dům v Jeseniově ulici obsadili v roce 2014 aktivisté z autonomního sociálního centra Klinika, kteří dlouho odmítali prostory opustit. Nejprve dům užívali načerno a později si vyjednali výpůjčku. Mezitím objekt přešel ze správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na SŽDC. Ta se k zásahu exekutora odhodlala až v 10. ledna 2019. Squateři a lidé podporující Kliniku pojali vyklízecí den jako happening. Práci úředníků blokovaly desítky lidí v maskách, lékařských pláštích a s rouškami. 

Jiří X. Doležal objevil tehdy na zahradě Kliniky výkaly

Video placeholde
JXD objevuje výkaly na zahradě žižkovské Kliniky • Martin Bartkovský

Jejich počínání se jim velmi prodražilo. Exekutor práci svou i stavební firmy odhadl na statisíce, které vymáhbá po aktivistce Tereze Virtové, která za Kliniku veřejně jednala. Aktivisté se soudili, ale soud dal nakonec za pravdu exekutorům a přikázal Virtové nejprve zaplatit téměř 300.000 korun jako odměnu pro exekutora a následně 900.000 korun za náklady na vyklizení. Kolektiv na facebookovém profilu uvedl, že částku se už podařilo vybrat od příznivců, je však podle nich nelegitimní.

Vyřízení všech potřebný povolení trvalo do října 2019. V prosinci se do budovy zakously bagry. Přestavba za 48 milionů korun má být hotova v prosinci příštího roku. Správa železnic chce budovu využít jako kanceláře pro své zaměstnance, v objektu vzniknou i ordinace praktických lékařů a prostory Domu dětí a mládeže Prahy 3.

Z objektu bude po potřebném vyčištění a bourání využita víceméně pouze hrubá stavba se stávajícím nosným systémem. "Pomocí příček vzniknou nové dispozice, osadí se nová okna a dveře. Současně se vybuduje bezbariérový přístup do budovy i v jejím interiéru, a to pomocí osobního výtahu. Součástí stavebních prací bude také nástavba v severní části podkroví, nová střecha a fasáda," uvedla SŽDC.

Jak vyklízení v lednu roku 2019 probíhalo si můžete připomenout ve videu v úvodu článku a naší fotogalerii.