Jaká novoroční předsevzetí si letos berou Češi?

Jaká novoroční předsevzetí si letos berou Češi? Zdroj: Marek Douša

Jaká předsevzetí si letos berou Češi? Hubnutí, méně stresu i konec s předsevzetími

V lednu můžeme opět čekat přeplněná fitcentra. Alespoň podle nového průzkumu novoročních předsevzetí na víc než tisíci respondentů, z nichž skoro polovina se v novém roce chystá hubnout. Předsevzetí už si někdy vzala většina z nás, do roku 2020 to ale plánuje jen něco přes 40 % Čechů. A mezi nejpopulárnější slib sobě samým patří i jeden trochu paradoxní – nedávat si už žádná předsevzetí.

Výzkum předsevzetí zveřejnila v tomto týdnu agentura Rondo data. Počet Čechů, kteří si do nového roku berou předsevzetí, je v něm vyšší než při dva roky starém šetření od STEM/MARK. Tehdy předsevzetí 28 % dotazovaných, v letošním průzkumu to bylo 42 % a dávají si je častěji ženy než muži.

Dá se tedy říct, že neposloucháme rady psychologů nedávat si těžko splnitelné výzvy jen kvůli novému číslu v kalendáři? Ne tak docela. Po hubnutí a zdravém jídle je totiž na třetím místě zákaz předsevzetí – další nereálné sliby už si nechce říkat skoro pětina respondentů průzkumu. S tím asi souvisí i fakt, že více než třetině lidí vydrží předsevzetí jen na pár dní a jen každý dvacátý své předsevzetí zcela dodrží.

Alternativou tak může být si vzít takové předsevzetí, kterým si na sebe člověk neplete bič. Mezi desítkou nejpopulárnějších je tak třeba i víc spánku a víc odpočinku, hned na čtvrtém místě je pak plán méně se stresovat. Jinak ale převládají spíš ta „disciplinární“ předsevzetí. V první desítce jsou pořád klasiky jako zdravě jíst, přestat kouřit, více sportovat nebo vydělat více peněz.

Zajímavost taky možná je, že čtyřikrát méně z nás plánuje omezit pití alkoholu, než kolik chce přestat s kouřením. Ubrat v pití chce po Silvestru jen méně než 5 procent respondentů. Populárnější jsou dokonce i takové úkoly, jako naučit se cizí jazyk nebo si najít lepší práci.

Na celou tabulku nejčastějších předsevzetí se můžete podívat v galerii.