Tvůrci únikové hry Chyťte Bureše.

Tvůrci únikové hry Chyťte Bureše. Zdroj: archiv projektu Chyťte Bureše

Promo na hru Chyťte Bureše
Promo na hru Chyťte Bureše
Promo na hru Chyťte Bureše
Promo na hru Chyťte Bureše
Promo na hru Chyťte Bureše
6
Fotogalerie

Nesmírná odysea: Burešova jízda za hranice všedních dní

Představte si, že už je dávno po všem. Po čem? Po aférách s dotacemi a audity, s hnízdem, které je splněným snem těch, kdo ho nikdy nechtěli, s „koncerty“ na Letné… Je prostě jen advent, čas rozjímání. A tak zatímco někteří sedí doma v teple, Bureš sedí v teple tepláků a má strach z Mikuláše – i letos mu totiž prý něco přinesl!

Burešovo adventní rozjímání

Připadal si vždycky jako největší drsňák, a právem: vyhrožovat se naučil už ve školce a vždy tak účinně uplatnil své lidské právo na nejlepší stavebnice. Když měl někdo námitky, snadno ho překřičel… Osvědčila se technika, na kterou přišel úplně sám: zacpat si uši a řvát „Tonenipravdatonenipravda!“ hezky pořád dokola. Ostatní to časem unavilo a radši mu dali, co chtěl.

„Tak kde se stala chyba?“ přemítal a sledoval hejno čápů letících modrou oblohou, která se mu pošklebovala za mřížemi. „Vždyť som bol jedna ruka s tím až nahoře!“ Spletl se – tentokrát bylo dno na opačné straně. Ten úplně nahoře zatím roztáčel mlýny a dával vařit vodu na svině.

Byly to pro Bureše veselé časy, na Hradě i v podhradí – ruka ruku myla, ale ani jedna nezůstala čistá. A že se občas někomu něco nelíbilo? Samé kampaně a lži, naopak, bylo líp! Všem se přidalo a ještě zbylo pro Agrofürert. Však krmil půlku státu a investovat je potřeba, no ni? A jak kvetly pravé hodnoty – jako řepka zjara! Všude měl kamarády a každý mu vždycky pomohl, rád či nerad.

Tak dlouho se pro dotace chodí, až tě čapne Mikuláš

To jen ti křiklouni z Letné nic nepochopili. A Piráti? Pche! Bonzáci závistiví, užalovaní… Ti ještě uvidí! Připíchne si je do sbírky jak motýle! Ty audity mu byl čert dlužen – a taky mu je nadělil. Akorát přišel o pár dní dřív. Jenomže nejhorší je, že s čertem chodí i Mikuláš!

Že to jednou praskne, s tím počítal. Nadojit se ale za ty roky stihlo dost, a navíc: „Pár roků klidu mi jenom prospěje,“ říkal si. Nechtěl skončit ve cvokhausu, na to má podržtužku Máru. Bude radši odpočívat a psát paměti. Maruška mu zařídila hezké místečko, pustí ho, kdy si řekne… A navíc věděl, že vězeňský pobyt jeho popularitu u lidu ještě posílí. Pak bude teprve za správňáka – jako Kájínek!

Tak v čem je problém? Všech těch milión chvilek, co už sedí, strávil s jedinou myšlenkou: přijde Mikuláš v prosinci zas? A přišel. Zatím vždycky. I letos od něj dostal stejný dárek: nové vydání deskovky Chyťte Bureše. No haha, sorry jako... Ale že si z něj plno lidí dělá srandu – to není hlavní problém. Plnou vahou na něj pokaždé dolehlo něco jiného: kamarádšofty prostě nejsou to samé co kamarádství. A tak ticho věznice po roce opět proťal beznadějný výkřik: „Ale však já si to k*rva ani nemám s kým zahrát!“

Zato vy kamarády určitě máte: tak Chyťte Bureše a Sedmilháře společně – svět bude hned veselejší! Chyťte Bureše garantuje doručení pro objednávky uskutečněné do 18. 12., tak si chyťte Bureše na www.chytteburese.cz.