Malý průvodce velkým skandálem českého premiéra

Malý průvodce velkým skandálem českého premiéra Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Abolice premiéra: I když Babiš bude shledán vinným, do vězení jít nemusí. Jak je to možné?

Prezident Miloš Zeman má podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na abolici, tedy zastavení trestního stíhání, v kauze Čapí hnízdo stejný názor jako on. Nebude ji navrhovat,řekl premiér po telefonickém rozhovoru se Zemanem. Otázka případné abolice se znovu otevřela potom, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodl o pokračování trestního stíhání premiéra. Prezident o možnosti, že abolici Babišovi udělí, hovořil ve spojitosti s rozhodováním nejvyššího žalobce v září i minulý týden. Existuje i varianta, by Babiš před soud šel a i v případě viny by vyvázl bez trestu. Jak je to možné?

V září prezident řekl toto: "Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice. Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl." Nyní však, jak je jeho dobrým zvykem, názor změnil. Nikde však není psáno, že jej změní opět a abolici nakonec udělí. Co by to znamenalo?

Premiér opakovaně zdůraznil, že o abolici nestojí. Má za to, že neučinil nic protizákonného. Babiš odmítl možnost abolice i spekulovat o tom, že by prezidentovu abolici pro něj spolupodepsal jiný člen kabinetu přímo v poslanecké sněmovně. Pokud by prezident abolici udělil a některý z ministrů ji kontrasignoval, případné soudní řízení by podle trestního řádu mohlo kvůli nesouhlasu obžalovaného pokračovat. Soud by pak podle trestního řádu jen vyslovil výrok o vině, trest by však neuložil.